Heeft de jeugd de toekomst?

Uit de stukken behorend bij de Raadsvergadering van 23 mei jl. blijkt een forse overschrijding van het budget voor jeugdzorg. Eind april is aan de raad bekend gemaakt dat er over 2016 een tekort is ontstaan van 1,7 miljoen, en dat op een totaal van 4,3 miljoen! Dat is maar liefst een budgetoverschrijding van 59%! Niet niks, als wij zo met ons eigen huishoudboekje omgaan dan denk ik toch dat we het iets eerder in de gaten hebben. Even verder lezen hoor, want hoe heeft dit kunnen gebeuren? Natuurlijk is de transitie jeugdzorg een enorme en moeilijke operatie gebleken (en nog) voor veel gemeentes, dus niet alleen hier in Valkenswaard. Diverse gemeentes voorzien dan ook tekorten van 20% voor de komende jaren lezen we in de stukken. Nou, 20% klinkt al een stuk beter dan 59%. De moeilijkheid zit ‘m natuurlijk ook in het feit dat jeugdzorg een open-einde regeling heeft, waardoor de gemeente verplicht is om zorg te leveren daar waar nodig. Aangezien het voor de gemeente nog een relatief nieuw ‘product’ is en een inschatting van de te verwachten zorg lastig te maken is, kunnen wij ons best voorstellen dat er een tekort ontstaat. Maar dat het tekort zo hoog kan oplopen voordat iemand het in de gaten krijgt, dat baart ons wél (jeugd)zorgen. Volgens de verklaring van het college zijn er uiteenlopende redenen voor de overschrijding, om maar eens wat te citeren: meer kinderen hebben een beschikking gekregen (van 313 in 2015 naar 431 in 2016), de gemiddelde trajectduur was langer in 2016, diverse kosten voor jeugdzorg in 2015 zijn pas in 2016 in rekening gebracht, en door late contractering van verschillende aanbieders (waaronder ook van het vervoer) waren de tarieven pas eind 2016 bekend waardoor niet altijd het juiste tarief is begroot. Ook blijkt er in 2016 significant meer jeugdzorg aangevraagd te zijn als gevolg van (v)echtscheidingen. Op zich allemaal legitieme redenen die je niet altijd van tevoren kunt voorzien en die automatisch al tot gevolg hebben dat de kosten hoger worden en moeilijk zijn in te schatten. Máár, en daar komt ons punt, áls je die constatering dan uiteindelijk doet, is het dan niet zaak om je met gezwinde spoed en het schaamrood op je kaken te melden bij de gemeenteraad? Want gezien de vooraf bekende lastig transitie op gebied van jeugdzorg én de harde bezuinigingen vanuit Den Haag zou je toch verwachten dat het college extra alert is? Men heeft toch zoiets als ‘actieve informatieplicht’? Of hebben de ambtenaren soms zitten slapen en zijn zij vergeten om op tijd aan de noodrem te trekken? Of wist de raad dit misschien al langer en heeft zij verzuimd om de inwoners van Valkenswaard hierover te informeren? Dat laatste kunnen wij ons toch niet voorstellen, aangezien de gemeenteraad als doel heeft het controleren van het college van B & W én het vertegenwoordigen van de belangen van zijn burgers. Gelukkig lees ik in de brief van het college ook dat er een verbinding gelegd gaat worden tussen de begroting en de uitgaven. Vrij logisch dachten wij, maar blijkbaar waren er tot voor kort 2 afdelingen: één team voor het verstrekken van de beschikkingen en het betalen van de facturen, en één team voor budgetbeheer. Tevens wordt er gewerkt aan een verplichtingenadministratie om overschrijdingen eerder te kunnen signaleren. Hopelijk is men wakker geworden en gaan deze maatregelen het budget over 2017 op jeugdzorg (begroot op 4,8 miljoen met al te verwachten overschrijding van € 90.000) niet weer fors te buiten; wij zijn erg benieuwd en hopen van ganser harte dat dit alles niet ten koste gaat van de kwaliteit die jeugdzorg keihard nodig heeft. Want de jeugd is onze toekomst!

 

 

Comments are closed.

Politieke Café’s

debatochtenden in de foyer van de Hofnar:
24-02-2018:Debat met acht fracties gemeenteraad.
18-03-2018:Live debat in Carolus

July 2018
S M T W T F S
« May    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031