Archive for October, 2010

Tegenvallende politici, sterk entertainment

Verschillende bezoekers aan de tweede editie van ‘Politiek Café Valkenswaard’ waren teleurgesteld vanwege het zwakke optreden van enkele politici. Sommigen kwamen wat vlak en mat over. Toch was een vermakelijke bijeenkomst. Allereerst omdat de aanwezige politici enkele toezeggingen deden. En vooral vanwege het zeer gevarieerde stukje entertainment dat sterk tot de verbeelding sprak.

Voor de ongeveer 75 bezoekers werd het politieke deel in Stadscafé De Senaat pas echt interessant toen de aanwezige politici zich lieten verleiden tot toezeggingen. Zij werden hiertoe uitgedaagd door de centrummanager Frits Geldens. Het deed zijn beklag over de vele verloederde plekken in het Valkenswaardse winkelgebied. En hij vroeg zich daarbij hardop af of de politici wel echt op de hoogte waren van wat er zoal schort aan het uiterlijk van onder meer het winkelcentrum. Staande de
bijeenkomst nodigde hij de raadsleden uit voor een rondwandeling langs tal van onooglijke plekken in het kernwinkelgebied. En alle partijen zegden toe acte de presens te zullen geven. De afspraak staat!

Decorwand
Pieter Oostveen, manager van Hostel Stayokay, zag, als acteur van een lokale toneelvereniging, mogelijkheden om Valkenswaard te verfraaien met allerlei ‘decorstukken’. Om de daad bij het woord te voegen werd het idee geopperd om de foeilelijke, oostelijke wand van de Luikerweg tussen de Markt en de Molenstraat ‘in te pakken’. Op voorwaarde dat de dames en heren politici bereid waren mee te werken. Met een gezamenlijke inspanning zouden dan de verrommelde panden achter een schilderachtig ‘decorstuk’ weggewerkt kunnen worden. Over de kosten werd vooralsnog niet gesproken. Desondanks zegde de politici hun medewerking toe. CDA-woordvoerder Joop van Dijk maakte daarbij wel de kritische kanttekening dat het niet aan de gemeente(raad) is dit soort zaken te regelen. “Bij het verlenen van een bouwvergunning moeten we gewoon strengere voorwaarden gaan stellen.”

Artiesten
In tegenstelling tot sommige politici kwamen de verschillende artiesten bij dit tweede politiek café wel sterk voor de dag. Een afvaardiging van de Theatergroep Valkenswaard verraste het publiek met een voorproefje van hun fonkelnieuwe theatervoorstelling ‘1963’. Met enkele melodieën uit de jaren zestig lichtte het mini-gezelschap een tipje van de theatersluier op. De première van ‘1963’ is op 4 november. De andere uitvoeringen zijn op 5 en 6 november. Een openbaring was het jeugdige zangtalent Veerle Uhlenbusch. Zij wist de toehoorders uitermate te boeien met haar vertolking van het nummer ‘I wish’.

Huisdischter
Een ademloze stilte viel er vervolgens bij de declamatie van de plaatselijke dichter Frans Hoppenbrouwers. De ‘huisdichter van de gemeente Valkenswaard’ droeg drie van zijn poëziewerken voor, waaronder het speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht ‘De Markt ná de vernieuwing’. Afsluitend gaf Frans Hoppenbrouwers met zijn sonnet ‘Valkenswaard’ aan dat Valkenswaard ook op andere manieren uitblinkt dan door her en der een stukje verloedering.
Jeugd
De volgende editie van ‘Politiek Café Valkenswaard’ is op dinsdag 16 november. De gehele avond staat in het teken van de jeugd. De centrale vraag daarbij is: “Wat zijn de belevenissen van de Valkenswaardse jeugd en hoe speelt de gemeentelijke
overheid daarop in?”. Het ‘Politiek Café Valkenswaard’ vindt zoals te doen gebruikelijk plaats in Stadscafé De Senaat en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Foto’s PCV 19 oktober 2010

© Copyright 2010 Bregje van den Eijnden

Gedichten Frans Hoppenbrouwers

De Markt vóór de vernieuwing

Het kind in ons ziet de kiosk nog staan,
het Heilig Hart, de fraaie lindebomen:
de kaalslag is er veel te snel gekomen,
het ons vertrouwde gauw teloor gegaan.

Wij oude mensen zien dat morrend aan,
want wat voorbij is, woont in onze ziel.
Wat aan vernieuwingsdrift ten offer viel,
had in ons hart nog lang niet afgedaan.

Een starre vlakte werd wat nog resteert,
een plein waar auto’s alle vakken vullen,
een kille plek die ruisend groen ontbeert.

Nu zijn er plannen om dat te verhullen.
Keert hij ooit weer, de luister van weleer?
Wij wachten af. De twijfel voedt het zeer.

De Markt ná de vernieuwing

Opbeurend zijn de nieuwe, ranke bomen,
een fraaie laan met broederlijke linden
die rustig reppen van wat ons zo zinde:
geen auto zal hier ooit nog mogen komen.

Veel kleuren steen, gehard materiaal,
secuur gelegd voor kramen en voor voeten,
voor kermis, voor het zoute en het zoete
van alledag, gekruid met een verhaal.

Het centrum heeft zijn ziel teruggekregen,
het hart verwarmd, verkoelend de fontein,
de toekomst lacht ons opgeruimder tegen:

de markt, een plaats om zuinig op te zijn
als ruim en gastvrij plein in Valkenswaard,
dat jong en oud moet dienen naar zijn aard.

Valkenswaard

Een dorp om onbevangen in te wonen
voor oud van dagen en voor jong van hart,
maar wie een feest met alles mag verwart,
dient onverbiddelijk berouw te tonen.

Zo zijn de wetten hier vanouds ontstaan:
gastvrijheid heeft het allereerste recht,
maar wie alleen aan eigen regels hecht,
mag rekenen op een gestreng vermaan.

Wij stellen leven naast het laten leven
als uitgangspunt bij alles wat we doen
en nemen is niet méér in tel dan geven.

Toch zit er ook een smet op ons blazoen:
het dorpse zijn we gaandeweg verloren,
wij moesten bij de stadse wereld horen.

© 2010 Frans Hoppenbrouwers

Politiek Café Valkenswaard bespreekt verloedering

Het ‘Politiek Café Valkenswaard’ richt het oog op de toekomst van Valkenswaard en legt een link met de verloedering van het dorp. De discussieavond tussen inwoners van Valkenswaard en lokale politici vindt plaats op dinsdag 19 oktober in de vaste locatie Stadscafé De Senaat aan de Luikerweg 10 in Valkenswaard.

De bijeenkomsten van ‘Politiek Café Valkenswaard’ kennen een vast stramien. Er is steeds een debat, een discussie en een vragenronde. Tussen deze blokken is er een stukje entertainment. Aan de politieke avond werken onder meer mee politici, interviewers, een columnist en enkele artiesten. Het centrale thema van de politieke avond op 19 oktober is de onzekere toekomst van Valkenswaard. Alles draait om de vragen:“Wat wilt U met Valkenswaard? Hoe ziet u Valkenswaard in de toekomst?”

In het eerste deel van de bijeenkomst staan bij het debat politici van D66, PvdA en VVD tegenover elkaar. Namens D66 spreekt Karel Los. De PvdA wordt vertegenwoordigd door Peter Leenders. De liberale standpunten worden verdedigd door Anka Schaeken. Het drietal gaat onder leiding van Theo van de Loo in op de stelling: “Valkenswaard weet niet wat het wil, waardoor het ten onder gaat aan de verloedering.” Cruciaal daarbij zijn de al jaren aangekondigde bezuinigingen.

Tijdens het discussieonderdeel wordt specifiek ingegaan op de ‘verloedering’. Daarbij draait het om de opmerkingen: “Verloedering! Kan ik er wat aan doen!” / “Verloedering! Kan ik er wat aan doen?”. Bij de discussie schuiven aan vertegenwoordigers van CDA, H&G en Valkenswaard Lokaal. Namens het CDA is uitgenodigd Bernadette van Leeuwen. André van Daal behartigt de belangen van H&G. En voor Valkenswaard Lokaal voert John van Meurs het woord. Zij discussiëren onder leiding van Harry Arkesteijn.

In het afsluitende politieke blok staat centraal de vraag: “Sluiten de huidige sportfaciliteiten aan bij de toekomstvisie van Valkenswaard?”. De zes politici uit de twee eerste onderdelen van de avond beantwoorden vragen van inwoners van Valkenswaard. In de aanloop naar deze politieke bijeenkomst kunnen inwoners van Valkenswaard hun vragen stellen via de website www.politiekcafevalkenswaard.nl of bij aanvang van de bijeenkomst op 19 oktober.

Tussen de politieke blokken treedt op als poëtisch columnist de ‘Huisdichter van de gemeente Valkenswaard’ de heer Frans Hoppenbrouwers. Verder zal een lokaal zangtalent het podium van De Senaat betreden.

Het politieke debat in De Senaat begint om 20.00 uur. De deuren gaan om 19.30 uur open en de toegang is gratis.

Namens de werkgroep ‘Politiek Café Valkenswaard’,
Frank Paumen

Stelling vragenronde 19 oktober

Ook op 19 oktober is er weer een vragenronde. Deze keer dienen de vragen betrekking te hebben op de volgende stelling:

“Sluiten de huidige sportfaciliteiten aan op de toekomstvisie van Valkenswaard?”

U kunt uw vragen naar ons sturen via het contactformulier. Uit de binnengekomen vragen maken we een selectie, omdat de tijd te kort is om alle vragen te behandelen. Vragen dienen uiterlijk 18 oktober binnen te zijn.

Column 21 september 2010

October 2010
S M T W T F S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

politiekcafevalkenswaard

@gmail.com