Archive for September, 2011

Veel vraagtekens rond evenementenbeleid tijdens politiek café

Als iets op dinsdag 20 september duidelijk werd tijdens het ‘Politiek Café Valkenswaard’ dan was het wel dat de plaatselijke politici enorm stoeien met het evenementenbeleid. De vertegenwoordigers van de VVD en het CDA pleitten er nadrukkelijk voor om eerst te zorgen voor een heldere visie. Deze moet gebaseerd zijn op de toekomstvisie van de gemeente Valkenswaard. En ook het toeristisch beleid kan een uitstekend uitgangspunt zijn. Met name Wil Mesman van het CDA was er een voorstander van om een professionele partij onderdeel te laten zijn bij het opstellen en uitvoeren van het nieuwe evenementenbeleid.

In dat opzicht sloot Mesman enigszins aan bij de inleider van de avond, de heer Erik Boselie van City Dynamiek Eindhoven. Dit is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Eindhoven en vertegenwoordigers van een groot aantal private partijen(onder meer detailhandel, horeca, hotels en maatschappelijke/culturele organisaties.) Een deel van de taken van de gemeente is ondergebracht bij City Dynamiek Eindhoven. En deze organisatie “wil de bekendheid, aantrekkelijkheid en kwaliteit van Eindhoven verbeteren en de betrokkenheid van inwoners en ondernemers bij hun stad versterken”. Boselie pleitte er sterk voor om in Valkenswaard “op te houden met de kneuterigheid met betrekking tot
financiën” en vooral om vast te houden aan de ‘echte Valkenswaardse identiteit’. In het eerste geval raadde deze ervaringsdeskundige aan om wat betreft het nieuwe evenementenbeleid aan te sturen op een samenwerkingsverband van ondernemers en de gemeente. En bij de Valkenswaardse identiteit past naar zijn idee zeker geen besloten evenement op de Markt. Gewoon bestaande sterke zaken oppakken: bloemencorso, zomeravondfeest, ijsbaan op de Markt, Vogelverschrikkerfestival en die versterken en model laten staan.

Over de financiën lieten de gemeenteraadsleden van CDA, D66, H&G, PvdA, Valkenswaard Lokaal (VL) en VVD zich niet uit. Wat betreft het afsluiten van de Markt waren met name Theo Geldens (H&G) en Wout Verhoeven (VL) zeer duidelijk: nooit meer! “Dat past niet bij de cultuur van Valkenswaard”, sprak Wout Verhoeven.

In het vervolg van de discussie werd duidelijk dat met name het ontbreken van een duidelijke visie ervoor zorgt dat van het ene naar het andere evenement geleefd wordt. Theo Geldens: “Iedereen die wil kan in Valkenswaard een evenement organiseren. Als je er maar voor zorgt dat het geluid binnen de perken blijft”.

Wil Mesman drong er verschillende keren op aan om een versnippering te voorkomen en om keuzes te maken. “We moeten ons allereerst afvragen wat we willen bereiken met onze evenementen. De CDA-voorkeur is om te koersen op de toeristische aantrekkelijkheid(natuur, verblijfsrecreatie). En zorg vervolgens voor een professionele ondersteuning!” De VVD wil een compleet nieuwe start. En om draagvlak te creëren moet het nieuwe evenementenbeleid gemaakt worden in samenspraak met de inwoners van Valkenswaard. “De behoefte van de mensen moet leidend zijn. Dan ben je ook vernieuwend bezig. Wij geven de beleidsruimte aan. De uitvoeringsregels zijn aan het college”, verklaarde VVD-woordvoerder Iwan Luijendijk.

In een bewijs dat Valkenswaard veel kwaliteit binnen haar gemeentegrenzen heeft, bewees zangeres Maaike Rijnders met haar Italiaanse muziek. Ze liet een voorproefje horen van haar nieuwste cd die op 25 september gepresenteerd is. De volgende bijeenkomst van ´Politiek Café Valkenswaard´ wordt gehouden op dinsdag 11 oktober. Het thema is dan “Westparallel N69 een zegen voor Valkenswaard”. De politieke avond is in Stadscafé De Senaat en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Column Pieter Oostveen 20-09-2011

Goedenavond politici, geachte aanwezigen,

Ik wil me graag even voorstellen: mijn naam is Pieter Oostveen, in het dagelijkse leven, manager van Stayokay Valkenswaard en erg betrokken bij het toeristisch en recreatieve karakter van Valkenswaard. Er is mij gevraagd een column te schrijven voor vanavond  over evenementen. Dit is het geworden:

Evenementen:

Hoe ga ik u nu een overweging mee  geven om goede keuzes te maken voor de toekomst van Valkenswaard op het gebied van evenementen? Laat ik eerst maar eens beginnen om de dikke Van Dale te raadplegen.

Wat betekent het woord evenement: voorval, vooral gewichtige of merkwaardige gebeurtenis, vooral op sportief of kunstzinnig gebied;

Zo heb ik ook nog even opgezocht wat we in september nog mogen verwachten aan evenementen (site gemeente Valkenswaard): We hebben de: Buurtsport-en-speldag, Jazz Fun and Fashion, Duck van Toorrace, Historische Valkendag. Best een aardig aanbod en voor elk wat wils.  We hebben nog maar 10 dagen in september en oktober heeft ook nog best een leuk aanbod aan evenementen in het verschiet.

Grappig dat de stellingen van vanavond ons allen weer uitdagen er anders over te denken en het anders te benaderen.

De “gebruiker” van de evenementen houdt zich niet bezig met de vraag of er genoeg politie is, of er overlast veroorzaakt wordt, de economische waarde of de uitstraling van de gemeente! De gebruiker komt naar het evenement omdat dit binnen zijn of haar interesse valt. Bijvoorbeeld bij een muziekevenement zal zijn of haar keuze uitgaan naar de artiest en de randvoorwaarden zijn dan erg eenvoudig;  je moet een biertje kunnen drinken en een fatsoenlijke plek om te plassen. Moet je dan wel roomser willen zijn dan de paus, moet je alles tot in de kleine details willen regisseren als gemeente of geef je de gezonde marktwerking een kans hier zijn werk te doen?

Bloemencorso; ja je moet de geluiden meenemen dat de stoet niet vlot genoeg trekt.

Land art; ja je moet voorkomen dat vandalen de zaak saboteren.

Valkenswaard in Hemelse sferen; ja je moet zorgen dat er voldoende parkeergelegenheid is.

Maar moet je nadenken of er 2 of 12 motoragenten mee rijden in de truckrun, of er mensen last hebben van de spontane toetergeluiden van de oh zo trotse passagiers? Nee, laat dit over aan het overleg tussen de organisator en de vergunningverstrekker zonder natuurlijk de veiligheid uit het oog te verliezen. Evalueren en zoeken naar verbeteringen, dat is de basis van goed kwaliteitsmanagement.

U mag het gerust weten. Ik ben trots op ons Valkenswaard, we doen het kei goed. Veel van onze gasten bij Stayokay geven dan ook vaak aan dat Valkenswaard zo leuk is omdat er altijd iets te doen is, wanneer je hier ook bent. Valkenswaard leeft, niet zoals bedoeld voor een grote stad, maar Valkenswaard heeft in zijn diversiteit behoorlijk wat te bieden. Valkenswaard beleef je! Hier zijn verhalen te halen en avonturen te beleven.

Waar ik het wel nog graag met u over zou willen hebben is het bewerkstelligen van een betere samenwerking in Valkenswaard. Je begrijpt als gebruiker van een evenement toch niet dat je volledig afgeschermd met hekken, op de oh zo mooie markt, wat op zich zelf al een schitterend decor is, geheel opgesloten naar je favoriete artiest mag luisteren. Je zou toch ook eenvoudig de 3 aanrijroutes kunnen afzetten dan heb je toch het mooiste plaatje wat jij je maar wensen kan. Dat er dan gesuggereerd word door de organisator, wat ik in het ED las, dat ze geen medewerking (lees financieel) krijgen van de horeca op de markt, dan laat u en wij dus allemaal, hier een kans liggen. Deze samenwerking zal dan desnoods geforceerd tot stand moeten komen. Ik kan me hier goed voorstellen dat u in de toekomst geen toestemming geeft om gesloten, achter hekken, evenementen, toe te staan. Zet dan maar een hoog zwart hek om de bedrijven die geen medewerking verlenen, mogelijk voelen zij zich dan opgesloten. Ik weet het, dit is natuurlijk gechargeerd en ook zeker niet de bedoeling, maar ik ben er van overtuigd dat u, en daar vertrouw ik op, met elkaar kundig genoeg bent om hier het ijzer te breken en deze samenwerking te bewerkstelligen. Een win/win situatie moet hier toch mogelijk zijn!

Slotgedachte:

Wij hebben voldoende veelzijdige  ingrediënten in Valkenswaard om een schitterend gevarieerd en zeer smakelijk toeristisch menu te presenteren. De gebruikers zullen dus ook in de toekomst, graag Veelzijdig Valkenswaard bezoeken en hun beleving delen met hun vrienden bij thuiskomst.

Ik wil u graag bedanken voor uw luisterend oor en spreek de wens uit dat wij elkaar nog vele malen gaan tegenkomen, in goede gezondheid,  op de vele mooie evenementen die Valkenswaard rijk is. Tot ziens en nog een prettige voorzetting van deze avond.

Foto’s 20 september 2011


Foto’s © 2011 Bregje van den Eijnden

Livestream 20 september 2011


Stream videos at Ustream

September 2011
S M T W T F S
« Aug   Oct »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930