Archive for November, 2011

Has van Helvoort leidt politiek café in

Het thema ‘Wijken onder druk?!’ wordt ingeleid door Has van Helvoort. De Eindhovenaar heeft Nederlandse landbouw gestudeerd aan de HAS in Den Bosch en de opleiding bedrijfskunde gevolgd aan de Universiteit Nijenrode. Momenteel is hij als streekmanager werkzaam voor Streekontwikkeling Boven-Dommel. Dit is een netwerkorganisatie van overheden (SRE, provincie en de gemeenten uit het reconstructiegebied Boven-Dommel) en een groot aantal maatschappelijke organisaties zoals Rabobank, Kamer van Koophandel, Vereniging Kleine Kernen, TOP Brabant, ZLTO en zorg- en onderwijsinstellingen. Zij hebben de handen ineengeslagen om de sociaaleconomische ontwikkelingen in het landelijk gebied te stimuleren. De streekmanager van Boven-Dommel is de vooruitgeschoven post in het veld en speelt een belangrijke rol bij het initiëren, stimuleren en faciliteren van lokale en regionale sociaaleconomische initiatieven.

Columnist Martien van Meijl

Als laatste columnist van de editie 2011 van ‘Politiek Café Valkenswaard’ treedt aan de ras-Valkenswaardenaar Martien van Meijl. In het dagelijkse leven is hij werkzaam als quality engineer bij de internationaal opererende leverancier van industriële en professionele elektronica Neways in Son en Breugel. Daarnaast maakt hij zich in zijn vrije tijd in zijn woonplaats Valkenswaard vooral verdienstelijk op muzikaal gebied: als musicus(trompettist), componist van muziekstukken en muzikale instructeur. Verder is hij broedermeester bij de ‘Broederschap der Handelse Processie’.

Binnen de parochie Heilige Nicolaas is Martien van Meijl koster, lector en voorganger in alternatieve vieringen. De laatste jaren sprak hij onder meer de overweging uit tijdens de carnavalsmis op carnavalszaterdag van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat.

De column die Martien van Meijl op 29 november uitspreekt tijdens het politiek café staat in het teken van de wijze waarop in Valkenswaard vorm gegeven wordt aan het begrip ‘wijkontwikkeling’.

Wijkopbouw centraal bij Politiek Café Valkenswaard

Tijdens de novemberbijeenkomst van ‘Politiek Café Valkenswaard’ wordt aandacht besteed aan de wijkopbouw in de gemeente Valkenswaard. Naast de plaatselijke politici worden diverse organisaties, die op de een of andere wijze te maken hebben met wijkopbouw speciaal voor deze bijeenkomst uitgenodigd. De discussieavond met lokale politici, plaatselijke en regionale instellingen en/of deskundigen én inwoners van Valkenswaard vindt plaats op dinsdag 29 november in de vaste locatie Stadscafé De Senaat aan de Luikerweg 10 in Valkenswaard.

‘Politiek Café Valkenswaard’ staat deze keer geheel in het teken van wijkontwikkeling. Het thema is ‘Wijken onder druk?!’. In zijn algemeenheid zijn wijken lange tijd niet echt aan zet geweest. Vaak was de afstand tot het gemeentehuis groot. De sociale cohesie was gering. En wijken die te weinig aandacht krijgen komen onder druk te staan.

Toch kan wijkontwikkeling ook succesvol zijn(zie onder meer ‘t Gegraaf). Mede door de inzet van de mensen in de wijk. Een gegeven blijft echter dat wijken steeds zullen veranderen, dat de behoeften wijzigen, dat de wijk niet meer aansluit bij de wensen van de bewoners, dat er knelpunten blijven(vergrijzing, een centraal ontmoetingspunt). Wijkontwikkeling is dan ook van levensbelang. Bij ‘Politiek Café Valkenswaard’ gaan politici, deskundigen, mensen uit de diverse wijken en bewoners van Valkenswaard met elkaar de discussie aan onder het thema ‘Wijken onder druk?!’.

De bijeenkomsten van ‘Politiek Café Valkenswaard’ kennen een vast stramien. Er is steeds een debat, een discussie en een vragenronde. Tussen deze blokken is er een stukje entertainment. Aan de politieke avond werken onder meer mee politici, interviewers, een columnist en enkele artiesten.

In het eerste blok bij het debat staan politici van coalitie en oppositie, op 29 november PvdA en VVD, tegenover elkaar. Een externe deskundige(Has van Helvoirt van SRE) leidt als gastspreker het thema in.

Tijdens het discussieonderdeel schuiven aan de vertegenwoordigers van alle politieke partijen die zitting hebben in de Valkenswaardse gemeenteraad.

In het laatste blok komen vragen aan de orde van alle aanwezigen waaronder ook de inwoners van Valkenswaard. In de aanloop naar deze politieke bijeenkomst kunnen alle Valkenswaardenaren hun vragen stellen via de website www.politiekcafevalkenswaard.nl of bij aanvang van de bijeenkomst op 29 november. Op onze website wordt tevens vermeld welke organisaties en instellingen voor deze politieke bijeenkomst zijn/worden uitgenodigd.

De politieke ontmoeting in Stadscafé De Senaat begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

November 2011
S M T W T F S
« Oct   Dec »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930