Archive for March, 2012

Politiek Valkenswaard: “Hofnar mist ondernemersbloed.”

Het duurde op dinsdag 20 maart even voor de Valkenswaardse politici bij de nieuwe editie van ‘Politiek Café Valkenswaard’ hun draai gevonden hadden. Het leek erop alsof het thema ‘Cultuur te duur?!’ hen tot voorzichtigheid noopte. Toch ontstond gaandeweg de avond af en toe een stevige, onderlinge discussie. En dat leidde in het derde deel van de avond tot prikkelende vragen van het publiek. De conclusie was helder: De Hofnar mist ondernemersbloed.

De eerste bijeenkomst van de drie voorjaarsessies in Stadscafé De Senaat werd geopend door Dick Hermsen. Vele jaren was hij directeur van het Valkenswaardse Centrum voor Muziek en Dans(CMD) en later gaf hij leiding aan de Helmondse culturele organisatie ‘het Kunstkwartier’ met vestigingen in Helmond, Geldrop-Mierlo en Nuenen. Hij hield een warm pleidooi voor het behoud van het totale culturele erfgoed. Hij waarschuwde daarbij voor rigoureuze bezuinigingen. En Dick Hermsen wees ook op de effecten op langere termijn. Cultuur heeft naar zijn idee immers een bindende functie in de gemeenschap. Cultuur integreert, maakt leefbaar, schenkt de mens meer zelfvertrouwen. Dick Hermsen: “Je wordt er gewoon een beter mens van.” Gaandeweg de avond toonde Dick Hermsen ook nog zijn vaardigheid op de gitaar. Hij begeleidde de zangeres Brenda Appel.

Hofnar
Tijdens het debat en de daarop aansluitende discussie klonk vanuit de politici enkele keren het verzoek om niet alleen maar in te steken op De Hofnar. Te meer ook omdat er meerder culturele gebouwen zijn in Valkenswaard. En ook dat Borkel en Schaft en Dommelen hun eigen culturele leven en accommodaties kennen. Bij het reageren op de stellingen en het beantwoorden van vervolgvragen kwamen echter ook de politici telkens weer uit bij het Valkenswaardse cultuurcentrum. Met de opmerking dat De Hofnar meer is dan enkel die grote theaterzaal. Vandaar ook de opmerking van sommige politici dat het gebouw nog lang niet optimaal gebruikt wordt.

Financiën
Verder was duidelijk dat de politiek zich niet wil en kan bemoeien met de cultuur op zich. Enkel met het faciliteren en/of financieren. Kijkend naar de kosten gaf met name Iwan Luijendijk(VVD) aan dat er al vanaf 2009 aangekondigd is dat er bezuinigd moet worden. Maar dat zulks nog maar amper gebeurd is. In het verlangde daarvan waarschuwde vooral Julie Smeets(Valkenswaard Lokaal) dat er wel enig voorzichtigheid in acht genomen moet worden als het gaat over bezuinigingen: “Natuurlijk moeten we goed kijken wat we uitgeven. Maar let op wat er in jaren opgebouwd is. Bewaak en bewaar wat we hebben. De vele kleine pareltjes moet blijven voortbestaan.”

Commercieel
Ook de aanwezigen in de zaal lieten zich aan het einde van de avond zeer nadrukkelijk horen. Vooral bij de prikkelende vraag: “Hoe zou u De Hofnar zelf inrichten?” leidde tot enkel bijzonder opmerkingen. De zeswoordvoerders van de raadsfracties waren nagenoeg eensgezind: De Hofnar moet gewoon commerciëler gerund gaan worden. Theo Geldens nam direct het woord en gaf daarbij overduidelijk en met weinig woorden het standpunt van zijn partij H&G aan: “Het wordt onderhand tijd voor een directie met ondernemersbloed!”.

Verzelfstandigen
D66 en Valkenswaard Lokaal willen allebei heel nadrukkelijk kijken naar de oude afspraken tussen de gemeente Valkenswaard en De Hofnar. Deze werken volgens beide partijen belemmerend in de verdere ontwikkeling van De Hofnar. Dus moet je ze volgens Ingeborg Berendsen(D66) openbreken. En Julie Smeets gaf onomwonden te kennen dat De Hofnar zich gewoon als een zelfstandig bedrijf verder zou moeten ontwikkelen. Volgens het CDA en de VVD kan De Hofnar enkel ondernemerschap tonen als het cultuurcentrum door de gemeente meer ruimte krijgt. CDA-woordvoerder Joop van Dijk: “Het hele complex moet in één hand komen en centraal aangestuurd worden.”

Dick Hermsen geeft inleiding op cultuur

De seizoensopening van ‘Politiek Café Valkenswaard’ wordt ingeleid door cultuurgoeroe Dick Hermsen. Bovendien zorgt hij voor een stukje muzikaal entertainment. Het politiek café vindt plaats op dinsdag 20 maart en het thema van de avond is ‘Cultuur te duur?!’

Dick Hermsen heeft in Valkenswaard en in de regio zijn sporen verdiend op het culturele vlak. In Valkenswaard was hij gedurende ongeveer tien jaar directeur van het gemeentelijk Centrum voort Muziek en Dans(CMD). Tot voor kort gaf
hij leiding aan het Kunstkwartier in Helmond met vestigingen in Helmond, Geldrop-Mierlo en Nuenen. In zijn inleiding gaat Dick Hermsen in op de cultuur in zijn algemeenheid en op die van Valkenswaard in het bijzonder. Tijdens de pauze verzorgt Dick Hermsen ook een stukje muzikaal entertainment. Zijn favoriete instrument is gitaar. Onder meer in Valkenswaard maakte hij deel uit van verschillende lokale muziekgroepen.

Het ‘Politiek Café Valkenswaard’ wordt gehouden in Stadscafé De Senaat aan de Luikerweg 10 in Valkenswaard en begint steeds om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Cultuur centraal bij ‘Politiek Café Valkenswaard’

Tijdens de eerste voorjaarsbijeenkomst van ‘Politiek Café Valkenswaard’ wordt aandacht besteed aan de cultuur in de gemeente Valkenswaard. Naast de plaatselijke politici worden diverse organisaties, die op de een of andere wijze te maken hebben met cultuur speciaal voor deze bijeenkomst uitgenodigd. De discussieavond met lokale politici, plaatselijke en regionale instellingen en/of deskundigen én inwoners van Valkenswaard vindt plaats op dinsdag 20 maart in de vaste locatie Stadscafé De Senaat aan de Luikerweg 10 in Valkenswaard.

‘Politiek Café Valkenswaard’ staat deze keer geheel in het teken van cultuur. Het thema is ‘Cultuur te duur?!’. In deze bijeenkomst komt de nadruk te liggen op wat we, als gemeente Valkenswaard, voor cultuur willen betalen. Daarbij moet ook duidelijk worden hoe het een en ander betaald moet worden.

Bij de bijeenkomsten van ‘Politiek Café Valkenswaard’ vindt als eerste een debat plaats naar aanleiding van enkele stellingen. Bij de daarop volgende discussieronde gaan de vertegenwoordigers van alle zes raadsfracties met elkaar in gesprek. Afsluitend is er een vragenronde met vragen uit het publiek. Tussen deze blokken is er een stukje entertainment. Aan de politieke avond werken onder meer mee politici, interviewers, een columnist en enkele artiesten.

In het eerste blok bij het debat staan politici van coalitie en oppositie, op 20 maart CDA en Valkenswaard Lokaal, tegenover elkaar. Een externe deskundige leidt als gastspreker het thema in.

Tijdens het discussieonderdeel schuiven aan de vertegenwoordigers van alle politieke partijen die zitting hebben in de Valkenswaardse gemeenteraad.

In het laatste blok komen vragen aan de orde van de aanwezigen en vooral ook van de inwoners van Valkenswaard. In de aanloop naar deze politieke bijeenkomst kunnen alle Valkenswaardenaren hun vragen stellen via de website www.politiekcafevalkenswaard.nl of bij aanvang van de bijeenkomst op 20 maart. Op onze website wordt tevens vermeld welke organisaties en instellingen voor deze politieke bijeenkomst zijn/worden uitgenodigd.

De avond wordt gepresenteerd door de nieuwkomer Stefan van Wijchen. De bijeenkomst in Stadscafé De Senaat begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Stefan van Wijchen gaat Politiek Café Valkenswaard presenteren

Het nieuwe seizoen van ‘Politiek Café Valkenswaard’ gaat van start met als nieuwe presentator Stefan van Wijchen. De eerste bijeenkomst van het politiek café jaargang 2012 is op dinsdag 20 maart. Stefan van Wijchen is daarmee de opvolger van Michael Penders, één van de eerste vormgevers van ‘Politiek Café Valkenswaard’. Stefan van Wijchen is een
ras-Valkenswaardenaar en bijzonder actief in het plaatselijke verenigingsleven. Hij heeft onder meer zijn sporen verdiend in de grootste culturele organisatie van Valkenswaard, het bloemencorso. Verder is hij ook volop actief in het plaatselijke carnavalswereldje.

Stefan van Wijchen is de nieuwe presentator van het gehele programma binnen ‘Politiek Café Valkenswaard’. Verder is hij actief tijdens de discussieronde waaraan alle Valkenswaardse raadsfracties deelnemen en het afsluitend deel ‘Vragen van inwoners’.

De voorjaarsbijeenkomsten van het politiek café zijn op 20 maart, 17 april en 22 mei. Deze avonden staan respectievelijk in het teken van cultureel Valkenswaard, het Valkenswaardse sportleven en de samenwerking van Valkenswaard met andere gemeenten.

Het ‘Politiek Café Valkenswaard’ wordt altijd gehouden in Stadscafé De Senaat aan de Luikerweg 10 in Valkenswaard en begint steeds om 20.00 uur. De toegang is gratis.

March 2012
S M T W T F S
« Feb   Apr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031