Archive for March 27th, 2012

Politiek Valkenswaard: “Hofnar mist ondernemersbloed.”

Het duurde op dinsdag 20 maart even voor de Valkenswaardse politici bij de nieuwe editie van ‘Politiek Café Valkenswaard’ hun draai gevonden hadden. Het leek erop alsof het thema ‘Cultuur te duur?!’ hen tot voorzichtigheid noopte. Toch ontstond gaandeweg de avond af en toe een stevige, onderlinge discussie. En dat leidde in het derde deel van de avond tot prikkelende vragen van het publiek. De conclusie was helder: De Hofnar mist ondernemersbloed.

De eerste bijeenkomst van de drie voorjaarsessies in Stadscafé De Senaat werd geopend door Dick Hermsen. Vele jaren was hij directeur van het Valkenswaardse Centrum voor Muziek en Dans(CMD) en later gaf hij leiding aan de Helmondse culturele organisatie ‘het Kunstkwartier’ met vestigingen in Helmond, Geldrop-Mierlo en Nuenen. Hij hield een warm pleidooi voor het behoud van het totale culturele erfgoed. Hij waarschuwde daarbij voor rigoureuze bezuinigingen. En Dick Hermsen wees ook op de effecten op langere termijn. Cultuur heeft naar zijn idee immers een bindende functie in de gemeenschap. Cultuur integreert, maakt leefbaar, schenkt de mens meer zelfvertrouwen. Dick Hermsen: “Je wordt er gewoon een beter mens van.” Gaandeweg de avond toonde Dick Hermsen ook nog zijn vaardigheid op de gitaar. Hij begeleidde de zangeres Brenda Appel.

Hofnar
Tijdens het debat en de daarop aansluitende discussie klonk vanuit de politici enkele keren het verzoek om niet alleen maar in te steken op De Hofnar. Te meer ook omdat er meerder culturele gebouwen zijn in Valkenswaard. En ook dat Borkel en Schaft en Dommelen hun eigen culturele leven en accommodaties kennen. Bij het reageren op de stellingen en het beantwoorden van vervolgvragen kwamen echter ook de politici telkens weer uit bij het Valkenswaardse cultuurcentrum. Met de opmerking dat De Hofnar meer is dan enkel die grote theaterzaal. Vandaar ook de opmerking van sommige politici dat het gebouw nog lang niet optimaal gebruikt wordt.

Financiën
Verder was duidelijk dat de politiek zich niet wil en kan bemoeien met de cultuur op zich. Enkel met het faciliteren en/of financieren. Kijkend naar de kosten gaf met name Iwan Luijendijk(VVD) aan dat er al vanaf 2009 aangekondigd is dat er bezuinigd moet worden. Maar dat zulks nog maar amper gebeurd is. In het verlangde daarvan waarschuwde vooral Julie Smeets(Valkenswaard Lokaal) dat er wel enig voorzichtigheid in acht genomen moet worden als het gaat over bezuinigingen: “Natuurlijk moeten we goed kijken wat we uitgeven. Maar let op wat er in jaren opgebouwd is. Bewaak en bewaar wat we hebben. De vele kleine pareltjes moet blijven voortbestaan.”

Commercieel
Ook de aanwezigen in de zaal lieten zich aan het einde van de avond zeer nadrukkelijk horen. Vooral bij de prikkelende vraag: “Hoe zou u De Hofnar zelf inrichten?” leidde tot enkel bijzonder opmerkingen. De zeswoordvoerders van de raadsfracties waren nagenoeg eensgezind: De Hofnar moet gewoon commerciëler gerund gaan worden. Theo Geldens nam direct het woord en gaf daarbij overduidelijk en met weinig woorden het standpunt van zijn partij H&G aan: “Het wordt onderhand tijd voor een directie met ondernemersbloed!”.

Verzelfstandigen
D66 en Valkenswaard Lokaal willen allebei heel nadrukkelijk kijken naar de oude afspraken tussen de gemeente Valkenswaard en De Hofnar. Deze werken volgens beide partijen belemmerend in de verdere ontwikkeling van De Hofnar. Dus moet je ze volgens Ingeborg Berendsen(D66) openbreken. En Julie Smeets gaf onomwonden te kennen dat De Hofnar zich gewoon als een zelfstandig bedrijf verder zou moeten ontwikkelen. Volgens het CDA en de VVD kan De Hofnar enkel ondernemerschap tonen als het cultuurcentrum door de gemeente meer ruimte krijgt. CDA-woordvoerder Joop van Dijk: “Het hele complex moet in één hand komen en centraal aangestuurd worden.”

March 2012
S M T W T F S
« Feb   Apr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031