Archive for March, 2013

Verkiezingsprogramma’s worden tegen het licht gehouden.

Tijdens de vier edities in 2013 van Politiek Café Valkenswaard worden de Valkenswaardse politieke partijen aan de tand gevoeld over hetgeen ze vier jaar geleden beloofd en tot nu toe al dan niet gepresteerd hebben. De eerste bijeenkomst op dinsdag 19 maart staat geheel in het teken van de verkeersdoorstroming binnen de gemeente Valkenswaard. Deze politieke avond vindt plaats in Stadscafé De Senaat in Valkenswaard.

Het centrale thema in 2013 is ‘Valkenswaard staat stil (bij)…’ . Als eerste wordt daarbij tegen het licht gehouden de doorstroming van het verkeer in Valkenswaard. Daarbij wordt natuurlijk ook betrokken de verkeerssituatie in Borkel en Schaft en in Dommelen.

De gevolgen van de verkeerssituatie in Valkenswaard beperken zich echter niet enkel tot deze gemeente. Er wordt ook besproken wat de Valkenswaardse verkeerssituatie voor gevolgen heeft voor de omliggende gemeenten. De mate van doorstroming in Valkenswaard bepaalt immers mede de bereikbaarheid van en de gang naar andere plaatsen in de regio.

Tijdens deze politieke discussieavond wordt uitgegaan van de letterlijke tekst van elk van de verkiezingsprogramma’s. Naar aanleiding daarvan worden aan de betreffende politieke vertegenwoordigers stellingen voorgelegd, waarop zij kunnen reageren.

Aansluitend krijgen belangengroepen uit Valkenswaard of aangrenzende dorpen de gelegenheid hun zienswijze, met daaraan gekoppeld hun vragen, kenbaar te maken. Hierna volgt er dan een discussie met de politici over de stellingen en de vragen / opmerkingen uit de zaal. Het uitgangspunt daarbij is wel dat de raadsleden hun visie op de toekomst weergeven. Ze krijgen de gelegenheid om aan te geven wat ze uiteindelijk willen bereiken om te zorgen voor een goede de verkeersdoorstroming.

De eerste bijeenkomst van 2013 wordt geopend door Hans Teuwen uit Waalre. Hij geeft in de vorm van een column weer hoe hij aankijkt tegen de verkeersdoorstroming. Hans Teuwen is namens D66 vele jaren gemeenteraadslid én wethouder geweest in de gemeente Waalre.

De muzikale bijdrage gedurende de gehele avond komt van gitarist Dick Hermsen en zangeres Jolande Janssen. Zij verzorgen samen de opening en de afsluiting alsmede de tijd in de pauzes.

De overige bijeenkomsten van dit jaar staan gepland voor de dinsdagen 21 mei, 17 september en 19 november. Voor 2014 ligt al vast een verkiezingsdebat op 18 februari. Alle plaatselijk opererende belangengroeperingen krijgen hier dan een podium. De centrale vraag op die verkiezingsbijeenkomst zal zijn: ‘Waarom gaat u stemmen?’

De bijeenkomst van 19 maart wordt gehouden in Stadscafé De Senaat aan de Luikerweg 10 te Valkenswaard. De politieke avond begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.

Ex-politicus Hans Teuwen spreekt column uit.

Bij aanvang van het eerste politieke café in 2013 wordt de column uitgesproken door Hans Teuwen uit Waalre.

Hans Teuwen mag wat betreft de regionale verkeersdoorstroming, het thema van de politieke avond,  beschouwd worden als een ervaringsdeskundige. Hij is immers bijna 25 jaar politiek actief geweest in de gemeente Waalre. Van 1978 tot 2002 heeft hij vanuit wisselende posities namens D66 een bijdrage geleverd aan de Waalrese politiek.

Hans Teuwen had zitting in de gemeenteraad van 1978 tot 1990 en van 1994 tot 1998. In twee tussenliggende perioden, 1990-1994 en 1998-2002, was hij in Waalre wethouder. Hij had onder meer in zijn portefeuille milieu, ruimtelijke ordening, grondzaken en volkshuisvesting. 

Tot voor enkele jaren terug was Hans Teuwen gedurende ongeveer veertig jaren actief in het onderwijs, voornamelijk als docent geschiedenis. Zijn laatste betrekking in het onderwijs was rector van het Stedelijk College Eindhoven.

Jolande Janssen en Dick Hermsen treden samen op bij politiek café.

Tijdens  het komende politieke café op 19 maart zorgen Jolande Janssen(zang) en Dick Hermsen(gitaar)voor de muzikale noot.

Jolande Janssen lijkt een duizendpoot op het gebied van Valkenswaards entertainment. Zij is al vele jaren actief binnen de Theatergroep Valkenswaard. Onder meer als zangeres en actrice. Maar ze behoort ook tot de schrijversgroep van het theatergezelschap.

In andere samenstellingen laat ze ook instrumentaal regelmatig van zich horen. In het verleden heeft ze onder meer deel uitgemaakt van de muziekgroep Strietbiet.

In tal van hoedanigheden verleende ze ook regelmatig haar medewerking aan de diverse carnavalszittingen. Zij is tevens voorzitter van de commissie PP&P van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat.

Dick Hermsen was in Valkenswaard gedurende ongeveer tien jaren directeur van het gemeentelijk Centrum voor Muziek en Dans (CMD). Tot voor kort gaf hij leiding aan het Kunstkwartier in Helmond met vestigingen in Helmond, Geldrop-Mierlo en Nuenen.

In maart 2008 kreeg hij, bij het afscheid van het CMD, de Cultuurpenning van de gemeente Valkenswaard vanwege zijn verdiensten op het culturele vlak.  Dick Hermsen verleende onder meer zijn medewerking aan Yes Jazz, UNA Night of the Proms, de gemeenteband Court Jester, de culturele en muzikale overlegorganen Voci en Notenbalk en de Stichting Historisch Genootschap. In regionaal verband was Dick Hermsen mede-initiator van talentenconcerten.

March 2013
S M T W T F S
« Feb   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31