Archive for October, 2018

De Boodschappenmand: duur óf duurzaam?

De kogel is door de kerk. Tijdens de raadsvergadering van 11 oktober is op het allerlaatste moment beslist dat De Boodschappenmand gaat verhuizen naar de voormalige Agnus Dei school aan de Geenhovensedreef. Hiep hoera! Wat zullen de vrijwilligers en alle 150 gezinnen die ze helpen blij zijn na zo’n lange zoektocht vol onzekerheid naar een geschikt pand. Want het zou natuurlijk een drama zijn voor de mensen van De Boodschappenmand die al sinds 2005 hun stinkende best doen om de armoede in Valkenswaard terug te dringen. En laten we eerlijk zijn: het is een gewéldige organisatie en een prachtig initiatief. Maar…….wél een burgerinitiatief! De Boodschappenmand én hun huisvesting vallen niet onder de wettelijke taken van de gemeente en de gemeente is dus niet verantwoordelijk om dit te faciliteren. Máár…..de gemeente ziet natuurlijk ook wat voor maatschappelijke functie De Boodschappenmand in de loop der jaren heeft opgebouwd en het is dus uitermate begrijpelijk en sociaal dat ze De Boodschappenmand financieel ondersteunen. Maar moet dat nu dan ineens zóveel geld gaan kosten? Het eerste jaar € 115.000,-, daarna  jaarlijks € 74.000,-! tegenover de € 14.000,- subsidie die men tot nu toe jaarlijks kreeg. Bedragen die niet op de gemeentelijke begroting zijn terug te vinden! Waar gaat men dat geld vandaan toveren? En wat gaat De Boodschappenmand daarvoor terug doen? Men mag toch hopen dat hier goede en duidelijke prestatie-afspraken over worden gemaakt, én gecontroleerd! Want hoe goed het doel ook is, het gaat hier wel over een heel serieus bedrag! Het lijkt ons toch wel legitiem om andere mogelijkheden te onderzoeken , er móeten toch vormen denkbaar zijn om kosten te besparen maar tóch de gezinnen kunnen helpen die het hard nodig hebben? Boodschappengeld? Een pasje voor de boodschappen waar de gemeente maandelijks saldo op zet? Zodat er geen pand nodig is? Dat levert al gelijk een aanzienlijke besparing op. Of misschien is een sociale supermarkt, zoals bv in Helmond, een optie? Samenwerking met andere maatschappelijke organisaties zoals het Leger des Heils, Cordaad, Lumens Werkt? Het moet toch ergens mogelijk zijn om enerzijds deze organisatie vooruit te helpen en anderzijds om de kosten binnen de perken te houden zodat we straks niet met z’n állen naar De Boodschappenmand hoeven? Laten we hopen op een duurzame in plaats van een dure oplossing. Want dát verdienen zowel de gezinnen als ook de inwoners van Valkenswaard!

Opdat wij niet vergeten!

Zo! Het bloemencorso 2018 zit er weer op, wat een fantastische happening was het weer! Je kon wel zien dat er hard gewerkt was door alle buurtschappen. De ene wagen was nog mooier en innovatiever dan de andere. Tel daarbij op het mooie weer en de muzikale en theatrale omlijsting en het feest is compleet! Buurtschap Stadsebergen met hun wagen Donar, God van donder en bliksem, was de grote winnaar. Alle prijzen werden door hen binnengesleept en dat dat dik verdiend was, daar was iedereen het wel mee eens! Gelukkig had buurtschap Kerkakkers in mei al de Ontwerpprijs gewonnen want zij zijn wel de grote pechvogels van deze editie, bij het uitrijden van de tent ging het gelijk mis waardoor ze niet meer konden deelnemen aan het Corso. Wát een drama voor al die vrijwilligers die hier maandenlang naar toe hebben geleefd en met man/vrouw en macht én vooral veel plezier hebben gewerkt aan hun wagen. Een enorme domper op de feestvreugde, en dat terwijl hun wagen zo prachtig en innovatief was! Gelukkig werden de bouwers goed opgevangen door de collega bouwers van andere buurtschappen en dát is toch geweldig! De onderlinge saamhorigheid en verbroedering die het Corso ieder jaar weer teweeg brengt is machtig mooi, zeker in deze tijd en in een maatschappij waar juist ook zoveel mis gaat. Niks haat en nijd maar gewoon respect en betrokkenheid. Waar nodig helpt men elkaar met raad en daad en dát is merkbaar en voelbaar op de grote dag zelf. Erg welkom anno 2018! En over verbroedering gesproken: volgend jaar, in 2019 dus, vieren we in Valkenswaard (en elders natuurlijk) dat het 75 jaar geleden is dat we bevrijd zijn. En omdat dit natuurlijk heel belangrijk en bijzonder is zal dit, net als 5 jaar geleden, groots gevierd gaan worden. Een militaire parade, kunst, muziek, een expositie, basecamps en tal van evenementen in de regio. Nou moeten we natuurlijk nog een paar maanden geduld hebben voordat de Stichting Bloemencorso het thema voor 2019 zal onthullen, maar zou het niet geweldig zijn als dat zou verwijzen naar 75 jaar bevrijding? Tenslotte komt het bloemencorso voort uit de bevrijding van Valkenswaard in 1944. Nou heeft men in 1994, bij de viering van 50 jaar bevrijding het mooie thema ‘Verhalen van Vrijheid’ gebruikt maar dat is dus inmiddels ook alweer 25 jaar geleden. Voorafgaand aan die bijzondere feestweek in september 2019 lijkt het ons een geweldig idee wanneer het bloemencorso door de straten trekt met allemaal praalwagens die 75 jaar Vrijheid symboliseren. Opdat wij niet vergeten!

Mag ik blijven

Stel je eens voor. Na een lange tijd van studeren en stage lopen heb je eindelijk een leuke baan gevonden. Een baan die bij je past en die je heel graag doet. Een baan waarvoor je alles wilt geven en die alles van je vraagt. Een zogenaamde 24 / 7 baan. Het is een kantoorbaan die wordt afgewisseld door veel veldwerk. Je ontmoet heel interessante mensen en wordt vaak uitgenodigd voor feestjes en openingen. Een baan waarbij je steeds in de kijker staat en mensen over je oordelen. Je doet je best maar weet ook dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken. Soms kom je bij vrolijke gebeurtenissen en soms bij hele droevige. Niemand vraagt aan je hoe je je daarbij voelt. Of je dat aankunt. Nee, je moet het gewoon doen want het wordt van je verwacht en het hoort erbij. Soms voel je je eenzaam, het andere moment gesteund. Met veel verve vertel je iedereen waar je werkt en vooral in wat voor een prachtig dorp je mag werken. Je bent trots op wat je doet. Je maakt vrienden in het dorp en ook vijanden. Wat je zegt wordt door iedereen op een schaaltje gewogen. Iedereen heeft er een mening over. Wat je doet, maar ook wat je niet doet wordt kritische beoordeeld. Je manoeuvreert tussen obstakels en klippen door. Soms gaat het goed, soms heb je een kleine aanvaring. Je wilt graag laten zien wat je kunt, maar je werkt achter de schermen. Je signaleert, je adviseert, je masseert en probeert mensen voor je te winnen. Als het goed gaat krijgt iemand anders de schouderklop en kun je niet eens zeggen dat jij dat allemaal hebt voorbereid. Als je je teveel profileert werk je aan je carrière. Profileer je je niet dan ben een dooie. Neem je strenge beslissingen dan loop je het risico dat de rechter er iets van gaat vinden. Neem je geen beslissing dan gebeurt er hetzelfde. Goed doen is moeilijk. Toch wil je blijven. Je voelt je thuis in je werk en in de gemeenschap waar je woont. Werknemers in Nederland hebben een arbeidsovereenkomst. Jij hebt die ook maar die is maar voor 6 jaar. Iedere zes jaar moet een groep mensen zijn oordeel geven. Een gekozen groep mensen die gaat bepalen of je mag blijven. Het werk mag blijven doen dat je zo leuk vindt. Iedere zes jaar gesprekken en spannende tijden. Heb ik iemand niet te hard aangepakt en zou hij me weg willen hebben? Word ik afgerekend op problemen van de afgelopen zes jaar? Heb ik mijn best wel genoeg gedaan? Is iedereen tevreden? Om gek van te worden. Iedere zes jaar die onzekerheid. De afhankelijkheid van een groep gekozen mensen die iets van je vinden. Hoe zou jij het vinden? Moeilijk hoor. Maar wat als straks 30.000 mensen zich er mee mogen gaan bemoeien? Als zij gaan kiezen wie die prachtige baan krijgt? Iedere zes jaar. Mag je dat een mens aandoen? Nee jij mag geen handtekeningenactie starten om jouw werk te behouden. Jij moet stil afwachten wat een gekozen groep mensen van je vindt. Wachten, zweten en hopen. We voelen met je mee.

October 2018
S M T W T F S
« Aug   Nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031