Tegenvallende politici, sterk entertainment

Verschillende bezoekers aan de tweede editie van ‘Politiek Café Valkenswaard’ waren teleurgesteld vanwege het zwakke optreden van enkele politici. Sommigen kwamen wat vlak en mat over. Toch was een vermakelijke bijeenkomst. Allereerst omdat de aanwezige politici enkele toezeggingen deden. En vooral vanwege het zeer gevarieerde stukje entertainment dat sterk tot de verbeelding sprak.

Voor de ongeveer 75 bezoekers werd het politieke deel in Stadscafé De Senaat pas echt interessant toen de aanwezige politici zich lieten verleiden tot toezeggingen. Zij werden hiertoe uitgedaagd door de centrummanager Frits Geldens. Het deed zijn beklag over de vele verloederde plekken in het Valkenswaardse winkelgebied. En hij vroeg zich daarbij hardop af of de politici wel echt op de hoogte waren van wat er zoal schort aan het uiterlijk van onder meer het winkelcentrum. Staande de
bijeenkomst nodigde hij de raadsleden uit voor een rondwandeling langs tal van onooglijke plekken in het kernwinkelgebied. En alle partijen zegden toe acte de presens te zullen geven. De afspraak staat!

Decorwand
Pieter Oostveen, manager van Hostel Stayokay, zag, als acteur van een lokale toneelvereniging, mogelijkheden om Valkenswaard te verfraaien met allerlei ‘decorstukken’. Om de daad bij het woord te voegen werd het idee geopperd om de foeilelijke, oostelijke wand van de Luikerweg tussen de Markt en de Molenstraat ‘in te pakken’. Op voorwaarde dat de dames en heren politici bereid waren mee te werken. Met een gezamenlijke inspanning zouden dan de verrommelde panden achter een schilderachtig ‘decorstuk’ weggewerkt kunnen worden. Over de kosten werd vooralsnog niet gesproken. Desondanks zegde de politici hun medewerking toe. CDA-woordvoerder Joop van Dijk maakte daarbij wel de kritische kanttekening dat het niet aan de gemeente(raad) is dit soort zaken te regelen. “Bij het verlenen van een bouwvergunning moeten we gewoon strengere voorwaarden gaan stellen.”

Artiesten
In tegenstelling tot sommige politici kwamen de verschillende artiesten bij dit tweede politiek café wel sterk voor de dag. Een afvaardiging van de Theatergroep Valkenswaard verraste het publiek met een voorproefje van hun fonkelnieuwe theatervoorstelling ‘1963’. Met enkele melodieën uit de jaren zestig lichtte het mini-gezelschap een tipje van de theatersluier op. De première van ‘1963’ is op 4 november. De andere uitvoeringen zijn op 5 en 6 november. Een openbaring was het jeugdige zangtalent Veerle Uhlenbusch. Zij wist de toehoorders uitermate te boeien met haar vertolking van het nummer ‘I wish’.

Huisdischter
Een ademloze stilte viel er vervolgens bij de declamatie van de plaatselijke dichter Frans Hoppenbrouwers. De ‘huisdichter van de gemeente Valkenswaard’ droeg drie van zijn poëziewerken voor, waaronder het speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht ‘De Markt ná de vernieuwing’. Afsluitend gaf Frans Hoppenbrouwers met zijn sonnet ‘Valkenswaard’ aan dat Valkenswaard ook op andere manieren uitblinkt dan door her en der een stukje verloedering.
Jeugd
De volgende editie van ‘Politiek Café Valkenswaard’ is op dinsdag 16 november. De gehele avond staat in het teken van de jeugd. De centrale vraag daarbij is: “Wat zijn de belevenissen van de Valkenswaardse jeugd en hoe speelt de gemeentelijke
overheid daarop in?”. Het ‘Politiek Café Valkenswaard’ vindt zoals te doen gebruikelijk plaats in Stadscafé De Senaat en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Comments are closed.

December 2019
S M T W T F S
« Nov    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031