Eigen waarheid

Is er een relatie tussen politieke partijen en integriteit? Die vraag is de laatste weken vaak gesteld. Niet alleen een wethouder in Valkenswaard kwam daarmee in het nieuws, maar ook wethouders in ’s-Gravenhage. Nu zijn beide zaken niet met elkaar te vergelijken, maar toch. De verdediging is vaak, dat degene zich niet herkent in de verdachtmakingen. Hoe zou dat nu komen? In de huidige tijd gaat nieuws snel de wereld over. Iedereen is in de gelegenheid zijn eigen waarheid te maken. Er zijn dus blijkbaar meerdere waarheden. Hierbij kun je je afvragen of dit geen bedreiging van onze democratie is ? Is dit misschien een ongewenst neveneffect ? Wat als de inwoners van onze gemeente niet kunnen vaststellen wie van de bestuurders de waarheid spreekt? Als bestuurders de inwoners naar de mond kunnen praten, zonder dat de waarheid te controleren is, ontstaat dan geen populisme? Misschien is populisme alleen om onze inwoners in te palmen? Een goed en controleerbaar gebruik van het recht van vrijheid van spreken, zal de democratie alleen maar versterken. Daarin zal de politieke en sociale macht in evenwicht kunnen komen en kan er weer orde, gezag en saamhorigheid ontstaan. Dat in tegenstelling tot populisme dat kan leiden tot chaos en misschien polarisatie.  Je kunt je afvragen of populisme en het fabriceren van je eigen waarheid ertoe heeft geleid dat we zoveel politieke partijen hebben. Ieder zijn eigen waarheid en ieder zijn eigen zetel. Wordt de bestuurder in zijn drang om de gunst van de inwoners niet gedwongen om grenzen van zijn integer handelen te verleggen? Zou dit veranderen als Valkenswaard zou samengaan in A2 verband? Moet een bestuurder niet meer op afstand besturen? Staat de gemeente wel echt dichter bij de bevolking? We leven in een turbulente tijd waarbij de waarheid bijna niet meer te controleren is. Luisteren bestuurders wel genoeg naar hun kiezers, dat is immers een belangrijk  aspect van onze democratie. Democratie kan alleen bestaan als we bestuurders hebben die de moed hebben en in staat en bereid zijn, om de strijd tegen integriteit en ondermijning hard aan te pakken. Dat is niet populistisch, maar wel belangrijk om onze democratie in stand te houden. Als we dan kijken naar de verschillende bestuurders en raadsleden, dan is er nog veel werk te doen. Dan moeten er nog veel sessies op de grote hei komen. Niet alleen om het vertrouwen te herstellen en de polarisatie te verminderen, maar ook om te komen tot een goed en controleerbaar bestuur.

Comments are closed.

May 2021
S M T W T F S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

politiekcafevalkenswaard

@gmail.com