Wie stopt dit

Al lange tijd wordt Valkenswaard geregeerd door een handvol mensen die bepalen wat goed is voor de overige 30.000 inwoners. Met enige regelmaat hoor je in het dorp verhalen dat “andersdenkenden” door een kleine groep mensen onder druk worden gezet. Dit gaat soms erg ver. Mensen worden soms psychisch onder druk gezet om petities te ondertekenen. Dreigen dat juridische procedures worden aangespannen. In enkele gevallen is zelfs sprake van fysiek geweld. Om hun doelstellingen te bereiken wordt zelfs het verspreiden van fake-nieuws niet geschuwd. Het is helaas niet iets dat alleen lokaal gebeurt, ook op landelijk niveau zijn heel veel voorbeelden te noemen. Zo moeten onder andere burgemeesters, journalisten, advocaten en politici worden beveiligd omdat zij voor enkelen niet de gewenste besluiten nemen, of omdat zij hun mening onverbloemd zeggen. Onderzoeksjournalistiek toont regelmatig aan dat bestuurders en organisaties soms niet transparant zijn. Zaken worden anders voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn of behoren te zijn. Bestuurders houden zich soms niet aan gerechtelijke uitspraken, omdat zij het “anders” zien. De relatie tussen politici en sommige organisaties wordt angstvallig verbloemd. We lezen voorbeelden daarvan iedere dag in de krant en zien het op de televisie of media. Iedereen kan voorbeelden noemen. Maar de vraag is, wat gaan we er aan doen, wie gaat dit alles stoppen? We kunnen ons de tijd in Valkenswaard nog herinneren dat alle Corsobuurtschappen optrokken naar het gemeentehuis om hun belangen kracht bij te zetten. Dat vakbonden hun leden lieten samenkomen op het Malieveld in Den Haag om hun looneisen kracht bij te zetten. Wie durft op dit moment zijn nek nog uit te steken? Wie durft nog te zeggen dat we iets niet, of anders willen? Wie wil daarna permanent beveiligd worden? Is dat de reden dat we een weifelend bestuur hebben? Wordt het geen tijd dat onze inwoners eens precies weten hoe zaken in ons dorp gaan? Of dat we weer eens op de Markt of bij het gemeentehuis laten weten wat wij willen? Politici confronteren met iets wat ze eigenlijk al weten! Dat bestuurders aan inwoners en raadsleden transparant zijn over hoe het precies is met het bestemmingsplan Dommelkwartier, de vergunningen voor het Eurocircuit, subsidie voor de kinderboerderij in de Bosstraat, kiosk op de Markt, vrachtverkeer op de Eindhovenseweg, toeristisch plan Dommelland, de exploitatie van Lage Heide, om er maar enkele te noemen. In toenemende mate lijkt er sprake te zijn van een bepaalde angst. Die angst samen met het niet handhaven van regels en wetten, maakt dat onze samenleving ondermijnd wordt en polariseert. We vragen ons soms af of het niet goed is dat we weer eens de barricades op gaan. Niet om te strijden! Maar om te tonen dat er ook een andere waarheid is. Een waarheid van een onzichtbare meerderheid die niet meer durft. In bestuurlijk Nederland weegt het belang van het voorbestaan van de coalitie kennelijk altijd zwaarder dan de belangen die gediend zijn met volledige openheid en transparantie. De aangehaalde voorbeelden uit de Valkenswaardse praktijk vormen hiervan goede voorbeelden. Wie stopt dit?

Comments are closed.

May 2021
S M T W T F S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

politiekcafevalkenswaard

@gmail.com