Keuzen maken

Het was een eenvoudige agenda. Een rustige avond voor de gemeenteraad zou je denken. Niks schokkends en kort. Alleen de bouw van het paviljoen bij het nieuwe zwembad voor € 300.000,00 was een aardig punt. Vroeg naar huis dus. Maar wat kunnen dingen anders lopen dan men denkt. Het voorstel om een nieuw paviljoen met kleedruimten te bouwen werd geen makkie. Verschillende fracties hadden de nodige vragen. Ook leden van de coalitie hadden vragen en opmerkingen. Het bleek moeilijk alle leden van de coalitie op een lijn te krijgen. En dus was het een goed voorbeeld van hoe ons duale stelsel ook kan  werken. Misschien had de wethouder er te gemakkelijk over gedacht. Waarom had hij de raadsleden geen keuze laten maken. Willen we een extra horecapunt in het paviljoen? Wat kost het renoveren van de bestaande kleedruimten? Kan het wel voor het gevraagde bedrag gebouwd worden? Wie garandeert de inkomsten via de horeca? Hoe noodzakelijk is de vernieuwing van de bestaande kleedruimten? De wethouder gaf de indruk er wat te lichtzinnig mee te zijn omgegaan. Had weinig steekhoudende argumenten op vragen en voor de gemeenteraad waren er weinig mogelijkheden om afwegingen te maken. Op de vraag wat de  argumenten waren om voor de kleedruimten bij het zwembad te kiezen en niet voor de kleedruimten van RKVV Dommelen kwam geen echte reactie. Natuurlijk waren er ook raadsleden die zonder enige kritiek of vraag hun coalitie steunden. Kijk en daar gaat het misschien wel mis met de besluitvorming. De gemeenteraad heeft een controlerende taak. Net als Provinciale Staten en de Tweede Kamer. Die controlerende taak staat steeds meer onder druk volgens de voorzitster van de Tweede Kamer. Is dat mogelijk ook het geval in onze gemeente? Voorstellen vanuit het college dienen niet alleen te worden afgewogen tegen het algemeen belang maar ook gewogen worden op grond van haalbaarheid, noodzaak en prioriteit. Het hebben van een meerderheid in de gemeenteraad met een werkend duaal stelsel is dan geen garantie om iets gedaan te krijgen. Na de fouten rondom de WMO verordening in januari stond nu een politieke misser over het paviljoen bij de Wedert op de agenda. Daarbij kan men zich afvragen of wethouders het gevoel voor realiteit hebben verloren of onvoldoende aanvoelen wat er leeft bij onze inwoners vertegenwoordigt door de gemeenteraadsleden. Van de wethouder was het in ieder geval niet transparant, niet helder en misschien veel te gedreven. En dan kan de arrogantie van de macht op de loer liggen.

politiekcafevalkenswaard@gmail.com

Comments are closed.

May 2021
S M T W T F S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

politiekcafevalkenswaard

@gmail.com