Geldig verloren?!

Wat een gedoe in de gemeenteraad van Valkenswaard. De coronacrisis stelt extra eisen aan onze bestuurders, ambtenaren en raadsleden. De overheid heeft daarom speciale regels opgesteld. Die regels zijn er om de democratie te waarborgen! Om te voorkomen dat de gemeenteraad buiten spel wordt gezet en zo hun werk niet meer naar behoren kan verrichten. Het blijft van belang dat iedereen goed weet hoe er gehandeld dient te worden in de nieuwe werkelijkheid. Zo zijn er al weken geleden richtlijnen, verordeningen,  juridische beschouwingen en adviezen gegeven aan de lokale overheden, hoe zij dienen te handelen. Belangrijk daarin is dat onze democratie transparant, controleerbaar en openbaar blijft. Dat laatste was in het geding toen het geluid van de raadsvergadering van 30 mei wegviel. Ondanks opmerkingen  en vragen door verschillende raadsleden over de openbaarheid van deze raadsvergadering en dus de geldigheid daarvan, werd door de voorzitter vastgesteld dat er niets aan de hand was. En dat was nu juist iets wat onjuist was! Een schorsing en enkele minuten Googlen had kunnen uitwijzen dat de vergadering ongeldig was en gestopt diende te worden. Zo stond het uitgebreid op de website van Binnenlandse Zaken, de VNG en de Vereniging van Raadsleden. Nader onderzoek, bespreking in het presidium en openbare excuses waren het gevolg. Dat alles had voorkomen kunnen worden als gemeenteraad en voorzitter wat beter naar elkaar zouden  luisteren en elkaar serieus nemen. Het is een moeilijke tijd en we hebben elkaar nodig. We moeten op elkaar kunnen vertrouwen, want vertrouwen en gezag gaan samen. Deze gang van zaken heeft een negatieve uitstraling op het lokale gezag en bestuur. Het politieke spel tussen college en gemeenteraad moet open, eerlijk en op basis van gelijkheid gespeeld worden. Het gaat er niet om wie het beter weet, maar wie het zeker weet! Ook is er nog steeds een zweem van onduidelijkheid over de wel geldig verklaarde vergadering van april, ondanks de visie van enkele rechtsgeleerden. In deze tijd van besturen met noodverordeningen door de burgemeester, hoeft hij de Raad niet overal in te betrekken. Wat blijft is de controlerende taak van de gemeenteraad achteraf. In de hoop dat de mening van de Raad gerespecteerd wordt. Dat vergt van de raadsleden een bijzondere alertheid en kunde om scherp te krijgen wat wel en niet kan, dat geeft de democratische stem een andere dementie. Mooie woorden voor politiek gewin helpen dan niet. Coalitie of oppositie is van geen belang. Het hogere goed van onze democratische rechten moet beschermd worden en dat is mede de taak van de voorzitter van de gemeenteraad, maar ook van ieder raadslid. Niet vanuit  “ik”, maar “samen” weten we het beter. Alleen dan zal de bestuurscultuur in ons prachtige dorp verbeteren.

www.politiekcafevalkenswaard.nl

Comments are closed.

May 2021
S M T W T F S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

politiekcafevalkenswaard

@gmail.com