In het centrum van de macht!

De raadsvergadering van 2 juli was er een om te bewaren en te onthouden. Het begon, inmiddels gebruikelijk, dat het geluid van de livestream niet werkte. De vergadering werd anderhalf uur geschorst, waarna de monteur het euvel gelukkig in 10 minuten verholpen had.  Kwam dit toevallig goed uit!? Belangrijk agendapunt was het Masterplan Centrum met daarin opgenomen de kiosk. Stemmen voor het centrumplan is tevens stemmen voor de omstreden kiosk. Geen keuze dus! Ben je tegen de kiosk dan moet je dus tegen het centrumplan stemmen. Een vreemde gang van zaken als je eerlijke en transparante politiek wil bedrijven! Of is het de arrogantie van de macht die hier de kop op steekt?  De Cultuurraad, als adviesraad voor en door het college ingesteld, heeft hun achterban geraadpleegd. Uit de enquête bleek dat veel van wat door de stichting BIMVK was gezegd niet juist was. Zacht gezegd gejokt of mooier voorgedaan dan het was. Ook de tegenstanders van de kiosk hadden dat eerder al duidelijk  gemaakt! Heeft die stichting met zogenaamde “bekende” Valkenswaardenaren iets willen doordrukken dat niemand wilde? Hoe geloofwaardig zijn de leden van deze Stichting nog tegenover een gemeentebestuur of gerespecteerde ondernemers? Zit het probleem dan misschien in het old boys netwerk? Wat moet je denken van een voorzitter van een politieke partij die “even” op Facebook alle misleidende en onjuiste informatie van tegenstanders van de kiosk rechtzet? Waarom heeft het college niet meer onderzoek gedaan naar de juistheid van deze informatie? Zo zie je ook oud politici functies gaan bezetten om kennelijk invloed te blijven uitoefenen. Is dat gewenst? Het is gevaarlijk voor onze democratie als leden van adviesorganen onvoldoende kritisch zijn of hun advies niet gedragen wordt door hun achterban. Zo bepaalt een kleine groep mensen de bestuurscultuur van ons dorp. Na een heftig offensief van de tegenstanders van een kiosk op de Markt en een vernietigend advies van de Cultuurraad, trokken CDA en PvdA de angel uit het voorstel. De kiosk werd, door een grote meerderheid van de gemeenteraad, uit het plan gehaald. Opnieuw onderhandelen, draagvlak zoeken en met de juiste informatie komen, waren de argumenten en de opdracht aan het BIMKV. De Gemeenraad stemde in behalve fractie Verhoeven en H&G. CDA en PvdA doorbraken de eenheid in de coalitie en daar is lef voor nodig. De vraag is nu of de BIMKV ook bereid is naar anderen te luisteren. De toekomst zal het leren.  De Raad heeft in deze een controlerende functie. Zou het ooit veranderen in ons mooie dorp?

www.politiekcafevalkenswaard.nl

Comments are closed.

May 2021
S M T W T F S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

politiekcafevalkenswaard

@gmail.com