Mis-verstand!

Wat hebben de gemeenteraad en het college de afgelopen maanden veel energie gestoken in de Boodschappenmand.  De vrijwilligersorganisatie die voedsel verstrekt aan de minder bedeelden binnen de A2-gemeenten. Nu is voedselverstrekking in de huidige tijd een volstrekt onaanvaardbare zaak. Een goed armoedebeleid dat verder gaat dan het verstrekken van voedsel zou meer op zijn plaats zijn. De Partij van de Arbeid heeft dat armoedebeleid altijd hoog in het vaandel en hun verkiezingsprogramma staan. Maar helaas is het de wethouder van deze partij in het college de afgelopen jaren niet gelukt om te komen met een integraal armoedebeleid. Mooie woorden maar opnieuw weinig daden. Dus de voedselvoorziening blijft voorlopig nog wel even bestaan. Al sinds de verhuizing van de Boodschappenmand naar de Geenhovensedreef is de huur onderwerp van hevige discussie. Door de oppositie zijn al verschillende moties en amendementen ingediend om te bewerkstelligen dat de huur werd opgezegd. Een meer marktconforme huur en een minder luxe pand was de wens van de vele interventies van de oppositie. Dus het college kon uiteindelijk niet anders dan de huur opzeggen en op zoek gaan naar een ander onderkomen. De resultaten werden voorgelegd aan de gemeenteraad. Maar wat schetst de verbazing? De oppositie heeft de nieuwe berekeningen bekeken en zijn tot de conclusie gekomen dat de Boodschappenmand gewoon aan de Geenhovensedreef  moet blijven. Is toch veel goedkoper. Twee raadsvergaderingen had de oppositie, gesteund door het CDA, nodig om het college te dwingen het huurcontract te verlengen. Het college werd hard aangepakt en kwam uiteindelijk tegemoet  aan de wens van de gemeenteraad. Het was geen mooie politiek. Het verdiende absoluut niet de schoonheidsprijs. Het was zelfs soms niet respectvol. Twijfels over de uitleg van het college en wantrouwen,  doorspekt met persoonlijke aanvallen, waren het resultaat. Een gemeenteraad en college in volledige verwarring. Een splitsing in de coalitie. Hoewel de oppositie van mening is dat zij door het college verkeerd begrepen is, blijft de zweem van wantrouwen en persoonlijk beschadigen hangen. Jammer dat onze vertegenwoordigers niet beter hun plaats kennen. In ons dorp zit de gemeenteraad te vaak op de stoel van de uitvoering en dus het college. Controleren is weliswaar een van de taken van  de gemeenteraad, maar het gaat om de manier waarop. Het diepgewortelde wantrouwen bij leden van de gemeenteraad ten opzichte van het college is slecht voor het imago van de politiek. De raadsleden brengen daarmee schade toe aan zichzelf. Ook het college zou er beter aan doen eens goed naar hun communicatie met de gemeenteraad te kijken. Niet denken dat het zo bedoeld is maar navragen. Wat is daar mis mee? Het bespaart ergernis, energie en geld. Het college moet de gemeenteraad serieus nemen en werken aan het winnen van vertrouwen. Een transparant beleid voeren en voorkomen dat de uitleg steeds in twijfel wordt getrokken. Dat geldt voor het fietspad over de Malpie, het Eurocircuit, de Westparallel, de basisschool in Borkel & Schaft enz. enz.. Inwoners hebben geen behoefte aan dat gedoe en zeker niet in deze crisistijd. Sta voor je dorp en laat persoonlijk gewin, dubbele agenda’s, wantrouwen en persoonlijke aanvallen achterwege. Het brengt je in ieder geval straks geen stemmenwinst.  Denk nog eens na over wat de waarde en zin van de bede is die voor elke raadsvergadering wordt uitgesproken. Of willen we in een soortgelijke situatie komen als in onze buurgemeente Waalre?

www.politiekcafevalkenswaard.nl

Comments are closed.

September 2021
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

politiekcafevalkenswaard

@gmail.com