Nieuw jaar – nieuwe kansen

Hadden we in iedere gemeenteraad maar enkele vasthouders, een paar onderzoekers en wat doorbijters zoals in ons parlement. Volksvertegenwoordigers die hun taak ook écht serieus nemen. Geen klap- of stemvee, maar vertegenwoordigers die de bestuurders durven te controleren. Hoe mooi zou Nederland er dan uit zien? Als onze volksvertegenwoordigers over de partijen en coalities heen durven  opstaan. Niet steeds hun bestuurder voluit ondersteunen in elke omstandigheid. Geen verklaringen afleggen om te voorkomen dat hun bestuurder in gevaar komt. Hoewel we in ons land gekozen hebben voor een duaal politiek stelsel, is het vreemd dat dit niet optimaal gebruikt wordt door leden van de gemeenteraden. Controle is hét woord van 2020. Controle waar de belastinggelden van de inwoners blijven. Vragen hoe de gelden besteed worden. De meest zwakke in onze samenleving beschermen tegen de overheid. Geen genoegen nemen met opmerkingen van bestuurders dat ze het niet weten. Het lijkt alsof raadsleden alles mogen vragen aan bestuurders, maar dat ze niet moeilijk moeten doen. Iedere gemeenteraad heeft een ‘Pieter Omtzigt’ en ‘Renske Leijten’ nodig. Ons politieke bestel en hun bestuurders zouden behoorlijk veranderen. Kunnen bestuurders in de toekomst persoonlijk verantwoordelijk gesteld worden voor hun besluiten en handelen? Het vertrouwen in de politiek wordt steeds minder. Politiek wordt helaas steeds meer geassocieerd met eigen belang, corruptie, machtsmisbruik, elitair handelen, vriendjespolitiek. Dat is vooral de schuld van de politiek zelf. Wie had kunnen denken dat mogelijk onze ministers en topambtenaren gedagvaard zouden worden voor hun handelen? Gaat dat straks dan ook gelden  voor een wethouders of burgemeester? Zouden de bestuurders bij onkunde, beleidsfouten, bestuurlijk falen strafrechtelijk vervolgd kunnen worden?  Volksvertegenwoordigers, ook in de gemeenteraad, moeten er ook voor  zorgen dat de burgers de rechtsbescherming krijgen waar ze recht op hebben. Verantwoording  achteraf is slechts beperkt mogelijk. Het leed is dan veelal geschied. En als er al vragen komen, weten bestuurders het vaak niet meer. Verantwoording nemen als bestuurder is in ons land heel moeilijk. Wie is nu echt verantwoordelijk? In ons land, in onze regio zijn er zoveel samenwerkingsverbanden gemaakt dat niemand zich meer verantwoordelijk voelt. Dat maakt een echte controle door volksvertegenwoordigers nagenoeg onmogelijk. Laten  we daarom van 2021 het ‘jaar van onderzoek en verantwoording’ maken. Politiek 2021. Lessen uit het verleden gebruiken om de toekomst voor ons allemaal beter te maken. Weer  meten met de menselijke maat. Je eigen tegenspraak organiseren. Niet iedereen zal die “nieuwe” wijze van politiek bedrijven bevallen. Dat mag. Maar maak dan plaats voor echte volksvertegenwoordigers.  Even goede vrienden. Wij als kiezers hebben immers gekozen voor volksvertegenwoordigers in onze besturen. Maar waarom blijkt dan regelmatig dat zij niet de stem van het volk vertegenwoordigen. In maart 2021 en 2022 kiezen de inwoners opnieuw. Een nieuw jaar met nieuwe kansen.!!!

Politiek Café Valkenswaard

Comments are closed.

September 2021
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

politiekcafevalkenswaard

@gmail.com