Loket Den Haag

De regering gaat het volgens onze demissionaire  minister president Mark Rutte anders doen. Dit naar aanleiding van het onderzoek van de Tweede Kamer naar de kindertoeslagaffaire. Er bleek veel mis te zijn gegaan. Niet alleen binnen het demissionaire kabinet, maar ook in de Tweede Kamer, op de departementen en bij de rechterlijke macht. Het rapport is dodelijk gebleken voor het kabinet. De verschillende kabinetten Rutte met daarin hoofdzakelijk VVD en CDA (en in Rutte 2 ook PvdA) hebben er voor gezorgd dat er in ons land een onbalans is op het gebied van openheid en controle. De langdurige en ingrijpende bezuinigingen hebben veel onderdelen  van onze samenleving hard geraakt. Zo werd op de zorg, de politie, het onderwijs, de brandweer en het openbaar vervoer jarenlang bezuinigd. Onder het mom dat gemeenten dichter bij de bevolking staan, werden verantwoordelijkheden verschoven naar het lokale bestuur zonder dit voldoende te voorzien  van de noodzakelijke financiën. Nagenoeg alle gemeenten zijn daardoor in de afgelopen jaren in de problemen gekomen, zo blijkt uit recente rapporten. Gemeenten die volstrekt onvoldoende financiën, kennis, kunde en visie hebben om de opgedragen taken uit te voeren. Je zou mogen verwachten dat partijen als PVDA, D66 en CDA, maar ook andere confessionele partijen die het lot van de burger zo hoog in het vaandel hebben staan, zich zouden verzetten tegen  deze manier van politiek bedrijven. Maar macht voelt kennelijk fijner dan principes. Echter de principes en het geweten van politici zijn anders. Rutte en Hoekstra trekken niet dezelfde conclusies dan Wiebes en Asscher. Zij blijven gewoon lijsttrekker voor de verkiezingen op 17 maart. Wat zullen de kiezers daar van gaan vinden? Wat als Pieter Omtzigt veel meer stemmen krijgt dan zijn lijsttrekker? Zouden de kiezers Rutte wegstemmen? Hoe hadden we er voor gestaan als zij al die bezuinigingen niet zo absurd hadden doorgevoerd? Meer gekeken naar de uitwerking dan naar de verdiensten? Hoe zouden onze zorg, de politie, het onderwijs en het lokaal bestuur er dan uitzien? Zou dan de burgemeester bestuursdwang moeten opleggen om de openbare orde  te handhaven of zou dan de “gemeente” politie die gewoon handhaven? De overheid heeft zich de laatste 10 jaar ontwikkeld tot een moloch zonder oog voor het individu. Ambtenaren en bestuurders moeten in de komende jaren weer in contact komen met de burgers. Zien en voelen hoe hun wetgeving en beleid invloed hebben op de inwoners van ons land en dorp. Ambtenaren en bestuurders moeten zich er van bewust worden dat het een eer is om voor de bevolking te mogen werken. Voeling hebben met en wonen in die samenleving. Maar misschien krijgen we als  Valkenswaard een eigen loket in Den Haag als de fractieleider van Valkenswaard Lokaal daar zijn “ombudsmanpolitiek” gaat uitoefenen. Jammer dat we dat in onze gemeenteraad zo weinig hebben mogen meemaken. Wijzigingen in Den Haag beginnen bij het uitbrengen van een stem in een Valkenswaards stemhokje. Daar kies je volksvertegenwoordigers die ook echt het volk vertegenwoordigen en de bestuurders durven controleren. De kiezer krijgt immers de leider die hij/zij kiest en dus verdient.

Politiek Café Valkenswaard

Comments are closed.

January 2022
S M T W T F S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

politiekcafevalkenswaard

@gmail.com