Van Regionaal naar Lokaal

De afgelopen eeuw is Valkenswaard bestuurd door een combinatie van lokale en landelijke partijen. Daarbij waren steeds een of meerdere landelijke partijen de constante factor, samen met een lokale partij. Valkenswaard was een gemeente met een aansprekende regiofunctie. Een dorp met een belangrijk aantal winkels en aardig wat maakindustrie. Wij bouwden nieuwe woonwijken in Dommelen, en ook verrezen de Kreijenbeek en het Gegraaf. Jongeren bleven in ons dorp en stichtten er hun gezinnen. Als gevolg hiervan ontstond een bloeiend cultureel leven met evenementen, een circuit, harmonieën en fanfares en tal van andere verenigingen en activiteiten. Een gezellig centrum omringd door vele terrassen. De jeugd paradeerde langs de kroegen tussen de Luikerweg en Waalreseweg. Het oude gemeentehuis met een aansprekend bordes straalde. Echter de bestuurders wilden meer.

De overdekte winkelcentra zoals de Gaanderij Prado Passage, Valkenstaete en Kerverij verschenen. Valkenswaard moest grootsteedser worden en de uitstraling van weleer behouden. De bestuurders wilden zeker iets achterlaten. Er bleek behoefte aan een groter gemeentehuis met een bijpassend cultuurcentrum. Een centrum aansluitend bij de functie van het dorp. Beide projecten werden gerealiseerd. Een gemeentehuis dat bij de opening al te klein was. Een cultuurcentrum dat  jaarlijks de inwoners veel geld ging kosten. Valkenswaard werd bekend in Europa door de evenementen als achteruitrijden, caravan-, rally- en motorcross, bloemencorso en vogelverschrikkerfestival.  Duizenden bezoekers bezochten ons dorp en we verdienden er goed aan.

Maar tijden veranderen! De tabaksindustrie verdween. Het centrum heeft een totaal ander aanzien gekregen. In de Hofnar  verschijnen steeds meer niet-culturele ruimten en steeds meer ambtenaren. De regionale functie van Valkenswaard wordt minder. De omliggende dorpen worden steeds meer vernieuwend en zelfvoorzienend. Het winkelgebied krimpt in. Valkenswaard raakt alsmaar minder in trek bij de jongeren. Het nieuwe woonproject Dommelkwartier wordt stilgelegd. De verkoop van woningen in het nieuwe project Lage Heide loopt traag. Dure vrijesectorwoningen worden vervangen door sociale woningbouw. Valkenswaard is niet echt meer in trek als woongemeente. Maar de bestuurders bouwen aan de toekomst van leisure en pleasure met de Maastrichterweg e.o. als het centrum van de paardenwereld. Het Valkenswaardse centrum wordt een wandelgebied dat aansluit op het winkelgebied de Corridor. Bestuurders willen immers graag iets achterlaten. Helaas niet steeds met het verwachte succes.

Het College en de raad hebben te weinig ingespeeld op de economische en demografische veranderingen in onze gemeente. Er komt steeds meer leegstand in de winkelcentra Kerverij en Valkenstaete. De maakindustrie is, op wat uitzonderingen na,  verdwenen.  Jongeren vestigen zich elders. Het Eurocircuit is nog lang niet uit de problemen. Het winkelcentrum wordt kleiner en de regiofunctie is verdwenen. Tekenen die erop wijzen dat er in Valkenswaard wel wat moet veranderen. De gemeenteraad moet meer zaken naar zich toe trekken. Functioneren als echte volksvertegenwoordigers. Luisteren naar de inwoners! Die verandering is mogelijk na maart 2022!

www.politiekcafevalkenswaard.nl

Comments are closed.

January 2022
S M T W T F S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

politiekcafevalkenswaard

@gmail.com