“Verleden en heden”.

 “Wie het verleden kent, kan in de toekomst kijken” aldus een filosoof uit ons dorp. In het verleden ontstonden nederzettingen op kruispunten van weg- en waterwegen. Zo kwamen de wegen vanuit Maastricht en Luik bijeen in ons dorp, om samen verder te gaan naar Den Bosch. Dat kruispunt heeft ertoe geleid dat ons dorp groeide en bloeide en naam kreeg. De varkensmarkt van toen was in de verre regio bekend. Daar vond handel plaats en ontstond rechtspraak. Daar werd geld verdiend en belasting geheven. Met dit geld werd nieuwe handel geboren, die van de valkerij. Keizers, koningen en andere edelen uit geheel Europa wisten ons dorp te vinden. De welvaart steeg snel!  Er ontstonden herbergen, winkels en bedrijven.  Na de valkerij kwam de sigarenindustrie en vervolgens de maakindustrie zoals Brabantia, BOVA, NCB, Berkhof en andere ondernemers. Het dorp werd steeds bekender en het kruispunt van wegen werd een groot uitgaans- en winkelcentrum. Valkenswaard kreeg een echte regiofunctie! 

De ontwikkeling van de Westparellel brengt echter veel verandering te weeg. In ons Valkenswaard én in de gehele regio. De gemeenten hebben extra geld gekregen voor het uitvoeren van aanvullende werkzaamheden op het gebied van infrastructuur. Wat onder meer is te zien aan de bijzondere kunstwerken over de rivierdalen, de wegen en fiets- en wandelbruggen.

In het kader van klimaatbeleid werden besluiten genomen, zoals het autoluw maken van dorpen en het weren van vooral het vrachtverkeer. Vooral het doorgaand verkeer wordt daarbij afgeremd. Voetgangers en (elektrische) fietsers zijn van het grootste belang, die krijgen voortaan voorrang.  De markt heeft een prachtige opknapbeurt gekregen en dat is te zien aan alle uitbreiding van de terrassen. Belangrijk is echter dat wij de industrie en daarmee de arbeidsplaatsen niet vergeten en hiervoor ruimte blijven scheppen voor jong en oud. Toerisme is goed, maar de werkverschaffing is nog belangrijker. De verwachting is dat in 2028 een groot deel van het verkeer elektrisch is en dat de fijnstof aanmerkelijk zal afnemen. De natuur, daar waar mogelijk, wordt hersteld of zelfs uitgebreid. Dat zie je nu al rond de N69 en aanpalende wegen. Belangrijk is dat Valkenswaard straks niet alleen een witte naam op  het blauwe ANWB bord wordt voor bejaarden en paarden, maar een levendig centrum voor jong en oud waar het goed wonen, werken en recreëren is. Misschien geeft maart 2022 een optie als wij weer mogen gaan kiezen. 

www.politiekcafevalkenswaard.nl

Comments are closed.

January 2022
S M T W T F S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

politiekcafevalkenswaard

@gmail.com