Minder auto en meer milieu?

Door de komst van de Westparallel hebben verschillende omliggende  gemeenten extra geld gekregen  voor het uitvoeren van aanvullende werken op het gebied van infrastructuur. Zo zal in Waalre een belemmering komen om het doorgaande verkeer over de Wollenbergstraat/Bergstraat/Onze Lieve Vrouwedijk te verminderen. In Aalst gaat , om het autoverkeer terug te dringen, de Eindhovenseweg op de schop.  Natuurlijk kan Valkenswaard niet achterblijven. Het centrum wordt een autoluw gebied. Het doorgaande verkeer wordt om het centrum geleid. Geen auto’s meer vanuit het zuiden naar het noorden via de Eindhovenseweg.  En omgekeerd van noord naar zuid over de Markt. Via  Luikerweg/stukje Dommelseweg en omgekeerd wordt het verkeer om het centrum geleid. De Westerhovenseweg/Brouwerijdreef wordt doorgaand met een afslag naar de Bergstraat en minder  autovriendelijk. Veel groene ideeën van ons gemeentebestuur.? We planten flink wat bomen ter vergroening. Maar ook wel om het milieu te redden? Weg met de auto, weg met de luchtvervuilers! Maar toch nog even dit. Alle automerken hebben als beleid dat ze in 2025 hoofdzakelijk elektrische voertuigen gaan verkopen. Auto’s die geen lucht vervuilen.  Auto’s die geen geluid meer maken. De coronacrisis zal er wel toe leiden dat mensen meer thuis zullen gaan werken. Misschien ook wel tot minder openbaar vervoer uit angst voor besmetting. Mensen zullen voor hun verplaatsingen vooral de auto en fiets nemen. Steeds meer elektrische auto’s en elektrische fietsen. De fietsen krijgen ruim baan. Voor de auto’s wordt het veelal meer omrijden, meer kilometers, meer tijd. Wordt zo het landelijke autopesten ook gemeengoed op plaatselijk niveau? Niet lettend op de toekomst, niet lettend op de innovatie, alleen lettend op de korte termijn? Natuurlijk is het van belang maatregelen te nemen tegen de klimaatverandering. Maar denk ook  na over wat je op lange termijn wilt. Hoe moet ons dorp er dan uit zien? Of wordt Valkenswaard een witte naam op een blauw ANWB bord? Wel ooit van gehoord, maar nooit geweest. Wel langs gereden.  Het klinkt politiek aardig dat je van alles voor het milieu doet. Maar zorg er vooral voor  dat je een beleid en visie ontwikkelt voor de lange termijn. En voorkom daarmee dat de politiek eenzelfde chaos wordt als af en toe het verkeer. Zoals nu ook soms in ons nieuwe centrum. Niemand wil het zo. Als straks het centrum helemaal klaar is, is een goede evaluatie bittere noodzaak. Of wilde politiek daar niets van weten? Geen bescherming en geen optimale veiligheid voor de verkeersdeelnemers in het centrum? En wat als er dan straks niemand meer in Valkenswaard komt? Degene die het besluit hebben genomen zijn daarop nooit aanspreekbaar of verantwoordelijk voor. De inwoners en ondernemers worden wel de dupe. Die dragen de kosten voor een lege mooie groene, maar tegelijk een lege markt. Moeten we niet eens wat beter en langer nadenken hoe het voor de bezoekers aan het centrum nog beter kan?  Misschien geeft maart 2022 een optie als we weer mogen gaan kiezen.

www.politiekcafevalkenswaard.nl

Comments are closed.

January 2022
S M T W T F S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

politiekcafevalkenswaard

@gmail.com