Valkenswaardse jongeren prikkelen politici

Tijdens het ‘Politiek Café Valkenswaard’ op dinsdag 16 september hebben de Valkenswaardse jongeren de politici aardig geprikkeld. Het zit de plaatselijke jeugd vooral dwars dat er zo weinig aandacht is voor de uitstraling van ontmoetingsplekken zoals ‘Pulse’ en ‘10ercentrum de Belleman’. Veel steun kreeg het grote aantal jeugdige bezoekers middels de scherpe column van docent/zanger/entertainer Jacques van Gerven.

Het laatste ‘Politiek Café Valkenswaard’ van dit jaar stond geheel in het teken van jeugd en jongeren. Het thema van de avond was “Wat zijn de belevenissen van de Valkenswaardse jeugd en hoe speelt de gemeentelijke overheid daarop in?”. Naast de politici kregen de jeugdige aanwezigen in De Senaat ruimschoots de gelegenheid hun zegje te doen. Het stak de jongeren onder meer dat er al jaren geleden rapporten zijn geschreven om met name de bestaande jongerencentra op te knappen. Om iets te doen aan onder meer de uitstraling van de van oudsher bestaande ontmoetingsplaatsen aan de Kerkhofstraat(Pulse) en aan de achterzijde van sport- en ontmoetingscentrum De Belleman(10ercentrum De Belleman) in Dommelen. Sommige aanwezige politici kenden de studies echter niet en gaven aan dat die ook nooit de fracties bereikt hadden. “Leg het direct bij de raadsleden neer”, klonk her en der het advies richting de jeugd. Raadslid Bram Bots(H&G): “Misschien moeten wij eens zelf gezamenlijk aan de slag gaan om het allemaal wat mooier en netter te maken!”.

Andere vragen vanuit de jeugd betroffen reeds eerder aangekaarte zaken zoals de vestiging in Valkenswaard van een McDonalds of de komst van een bioscoop. Ook het ontbreken van verlichting op het fietspad tussen Leende en Valkenswaard was een heet hangijzer. Verschillende raadsleden zegden toe, ondanks dat het een provinciale weg is, zich hiervoor sterk te zullen maken. Maar echt gesterkt voelden de aanwezige jeugdigen zich door de scherpe teksten
van columnist Jacques van Gerven. Hij brak een lans voor de kwaliteiten die de jeugd, ondanks soms veel negatieve publiciteit, toch heeft. Volgens Van Gerven dienen vele ouderen in dat opzicht de eigen opvatting danig bij te stellen. Niet blijven hangen in het doemdenken. Maar kijken op welke manier gebruik gemaakt kan worden van de mogelijkheden die jongeren wel degelijk bezitten.

De voorzitter van ‘Politiek Café Valkenswaard’, de heer Frank Paumen, keek tevreden terug naar de eerste cyclus van drie bijeenkomsten: “We hebben een breed publiek bereikt en interessante onderwerpen aan de orde gesteld. Ons initiatief wordt hooglijk gewaardeerd en breed gedragen. We gaan echter bekijken wat nog beter kan en we komen hopelijk in 2011 nog sterker terug met drie bijeenkomsten in het voor- en najaar. ”

Het eerstvolgende ‘Politiek Café Valkenswaard’ is op dinsdag 22 maart van het volgend jaar.

Foto’s © Copyright 2010 Bregje van den Eijnden

Comments are closed.

May 2020
S M T W T F S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

politiekcafevalkenswaard

@gmail.com