Felle debatten en bijzonder entertainment bij ‘Politiek Café Valkenswaard’

De oktobereditie van Politiek Café Valkenswaard kenmerkte zich door verhitte debatten tussen lokale politici én een inleiding van geograaf Adri Donker die velen tot nadenken bracht. Columnist Frank Maas en zangeres Petri Claassen slaagden er vervolgens op enkele momenten in om de verbetenheid in de discussie en de voelbare spanning bij de vertegenwoordigers van belangengroepen weer tot zijn juiste proporties terug te brengen. Mede door het stukje entertainment wisten de voor- en tegenstanders van de Westparallel, ondanks tussentijds applaus of licht boegeroep, op gepaste wijze met elkaars standpunten om te gaan. Het begrip en respect voor elkaar was groots.

De Utrechtse geograaf Adri Donker schuwde bij de aanvang van de bijeenkomst geenszins ferme uitspraken: ‘Dommelen-ontsluiting’ in plaats van ‘grenscorridor’, ‘de overheid organiseert haar eigen hindermacht’ én ‘iedereen komt hier om iets te roepen’. De messen leken geslepen. Maar tegelijk sprak hij met veel waardering over de wijze waarop, met een gezamenlijke aanpak van 25 groeperingen, in de regio gezocht is naar een mogelijke oplossing. Nog belangrijker was zijn opmerking om vooral ook stil te staan bij de periode na de realisatie van een nieuwe verbinding tussen de Belgische grens en het snelwegennet om Eindhoven. “Ook dat moet je samen gaan aanpakken”, luidde het advies Van Donker.

In de discussiemomenten daarna oogstte de Utrechtse geograaf van de lokale politici kritiek en lof. De vervolgdiscussie bleef echter wat hangen op de vraag of de Westparallel wel of niet de juiste keuze is. Gelukkig probeerden sommige partijen af en toe voorzichtig wat verder in de toekomst te kijken en vroegen zich dan ook terecht af wat er straks gaat gebeuren met het verkeer in Groot Valkenswaard. Uit de mond van CDA-vertegenwoordiger Monique Krikhaar klonk daarbij de oproep om ook dat aspect breed aan te pakken: “Het is goed dat wij hier nu al over nadenken. Maar betrek er vooral ook de Valkenswaardse mensen bij”. Ook VVD-er Iwan Luijendijk keek verder en gaf aan dat de Valkenswaardse politici zich niet moeten blijven verschuilen achter de afwikkeling van het internationale verkeer. “Dat is een zaak van de provincie. Wij hebben een ander belang. Wij moeten de lokale verkeersproblemen oplossen”. Hij wees er daarbij nog eens fijntjes op dat, om te komen tot een goede oplossing van het lokale verkeersprobleem, de snelle afbouw van de Europalaan en aanleg van de Lage Heideweg essentieel is. Volgens Luijendijk is het nu zaak om zowel wat betreft de N69 als de lokale verkeersproblematiek vooral rap te kiezen.

H&G-woordvoerder Theo Geldens, gesteund door PvdA, hield echter een warm pleidooi om beide mogelijkheden, de Westparallel én de West-Middenvariant, voorlopig nog overeind te houden. “Anders gijzel je Valkenswaard”, klonk Geldens waarschuwend. Peter van Steensel (Valkenswaard Lokaal) toonde zich in een terugblik blij met de brede belangenbehartiging, maar gaf ook aan dat de Valkenswaardse politiek proactiever had kunnen zijn richting bewoners. En vooruitkijkend stelde hij: “Sceptici beweren dat die N69 er nooit komt!”. Columnist Frank Maas waande zich echter al in het jaar 2025 en stelde dat er bij de Valkenswaardse gemeenschap een enorme dankbaarheid heerst jegens de N69. “Deze weg heeft welvaart, welzijn, saamhorigheid én rust gebracht”, aldus ‘visionair’ Frank Maas. De volledige tekst van zijn column is hier te lezen.

De eerstvolgende bijeenkomst van het ‘Politiek Café Valkenswaard’ is op dinsdag 22 november. Deze
avond staat geheel in het teken van ‘wijkontwikkeling’ in Valkenswaard.

Comments are closed.

November 2019
S M T W T F S
« Oct    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930