Waar gaat dit over

Het is de laatste donderdag van de maand januari en de regen komt met bakken uit de hemel. Het regent al uren achter elkaar. Reden om lekker op de bank te gaan zitten en een goed glas wijn en een heerlijk stukje regionale kaas. Wat brengt ons vanavond de televisie. Zoals gewoonlijk weer niets bijzonders. Laatste donderdag van de maand denk ik. Het is de maandelijkse vergadering van de gemeenteraad. Op mijn afstandsbediening druk ik op kanaal 36 en zie nog net de burgemeester de bede uitspreken. Dat we goede democraten mogen zijn en respect voor elkaar mogen hebben, zegt hij. Niemand wil de agenda veranderen en dus gaan we meteen van start met het vragen halfuurtje. Onze vertegenwoordigers in de gemeenteraad stellen aan het college hun belangrijke vragen. Ze vragen hoe het zit met de kabels en leidingen op de nieuwe rotonde, komt er op de Markt ook led verlichting, blijft de verlichting op de Maastrichterweg staan en wat wordt er toch veel gegraven op de Bergstraat.                                                                                                            Kortom vragen die voor ons als inwoners van Valkenswaard van levensbelang zijn. Het college doet de vragen netjes af en iedereen is tevreden. Ik nip aan de wijn en snij wat kaas af. Ik denk: “waar gaat dit over”. Als ik één mailtje of twitter naar de gemeente doe krijg ik meestal dezelfde dag nog een keurige reactie. Als ik meer wil weten staat er vaak ook een telefoonnummer bij van de betreffende ambtenaar. Ik hoop niet dat de inhoud van de vragen recht evenredig is aan de kwaliteit van de raadsleden. Zouden politieke partijen vragen verzinnen om op te vallen, vraag ik me af. Te kunnen zeggen: “Kijk eens wat wij voor onze inwoners doen”. Is politiek acteren voor de bühne? Zou het niet handig en efficiënter zijn als het college op de vragen gewoon schriftelijk reageert en als je niet tevreden bent je om verduidelijking kunt vragen. Wie verzint die vragen? Een klant? Gaat het niet om het algemene belang dan? Ik doe wat pruimenjam op de kaas. Dan komen er ook steeds meer moties “vreemd aan de orde van de dag”. Dat zijn moties die gewoon niets met de vergadering van vandaag te maken hebben. Belangrijke onderwerpen die als het te laat wordt gewoon geen spoedeisend karakter blijken te hebben. Kunnen rustig wachten tot volgende maand, besluit de meerderheid van de gemeenteraad. Als dat zo is dan kun je er toch gewoon samen over praten, intern vragen stellen, agenderen voor overleg in commissies. Om 21.00 uur zijn ze nog steeds bezig met het vragen halfuurtje. Ik haak af. Waar gaat dit over? Hebben we in Valkenswaard geen belangrijke onderwerpen te bespreken. Het is niet vreemd dat de raadsvergaderingen steeds minder bezocht worden. Ook op de nieuwjaarsbijeenkomst zie je alleen mensen die afhankelijk zijn van de gemeente en uit respect komen. Het gedrag van de politici vervreemd steeds meer van degene waar men voor zegt op te komen. Een minderheid regeert over de meerderheid. Ook dat is democratie. Er is bijna geen onderscheid meer tussen politieke partijen in Valkenswaard. Ik zap weg en kijk naar een natuurfilm op discovery, dan zie ik hoe het was, voordat de politiek zich er mee ging bemoeien.                                                                                                   Dat gaat in ieder geval ergens over.

Comments are closed.

August 2019
S M T W T F S
« Apr    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031