Doof van de herrie

Het weer is wat koeler geworden na een paar hele warme dagen. Ik loop met het Eindhovens Dagblad onder de arm over de Venbergseweg. Het is er vredig en stil. Hoe meer ik in de richting van de Luikerweg loop hoe meer ik het geraas van de auto’s hoor. Wat zal dat straks zijn als de West Parallel is aangelegd, vraag ik me af. Op de houten bank met inscriptie ga ik even zitten. Auto’s met honden rijden de Malpie in en veel fietsers en voetgangers groeten me met een blijde “Goedemorgen”. Veel ouderen met   e-bikes en groepen wielrenners gebruiken het fietspad over de Malpie. Valkenswaardse natuur is kostbaar en mooi. Ik sla de krant open en op de regiopagina lees ik het bericht over de zomeravondfeesten. De horecaondernemers aan de westelijke markt hebben zich een dag voor de zomeravondfeesten teruggetrokken uit het evenement, schrijft onze nieuwe verslaggeefster. De reden is dat er te weinig herrie gemaakt mag worden. 90 dB is te weinig om een goed evenement te houden. Ik word overvallen door woede en onbegrip. Al jaren zijn de horecaondernemers op de Markt het fundamenteel met elkaar oneens. Ze zijn stil blijven staan in de jaren 80 en niet meegegroeid met de veranderingen. Waar eens de jongeren kwamen zitten nu dezelfde jongeren maar dan 30 jaar ouder. De terrassen zitten soms vol, maar in de kroeg is niks te doen. De westelijke zijde van de horeca wordt steeds door de gemeente met belastinggeld gesteund. Winterterrassen, bomen, uitbreiding terrassen, extra evenementen, zelf de politieke partijen organiseren iets voor ze op het Marktplein. Maar nee de heren ondernemers zijn niet tevreden. Er moet meer herrie in het centrum. De kwaliteit van een evenement als het zomeravondfeest wordt niet bepaald door de bakken herrie uit geluidsinstallaties maar door hele andere dingen. In de jaren 80 was herrie in de disco’s misschien wel van belang maar dat is nu niet meer. Bezoekers willen iets anders. Gezelligheid, rust en beleving. Waarom komen dit soort geluiden nooit vanuit de horeca ondernemers van de Frans van Beststraat? Waarom komt daar wel de jeugd van Valkenswaard? Waarom hoeft de gemeente daar niet extra evenementen en belastinggeld in te steken? Iedere donderdag organiseert de weekmarkt in Valkenswaard een gratis evenement voor de horeca zonder herrie. Het wordt hoog tijd dat ons dorpsbestuur is een krachtige daad stelt. Bestuurders maak deze horeca ondernemers duidelijk dat evenementen gehouden worden voor de inwoners en toeristen en niet voor de kassa van de kastelijns. Als die rinkelt is het prima en mooi meegenomen. Stop met het ondersteunen van deze horeca van ons belastinggeld. Om de inwoners een evenement af te nemen omdat je geen herrie mag maken vraagt om een stevige bestuurlijke reactie. Meer dan 90dB is schadelijk voor je oren. De ondernemers aan de westelijke Markt hebben kennelijk al veel te lang in hun eigen herrie gestaan dat ze door gehoorschade de wensen van de inwoners niet meer horen. Als de draagvlak bij je eigen inwoners wegvalt moet je niet verwachten dat de toeristen naar je toe komen. De kastelijns maken dezelfde fout als de winkeliers in het centrum. Ze vergeten mee te veranderen. Ik sla de krant dicht. Een vriendelijk “Hoi” verstoort de oorverdovende stilte. Ik loop het zandpad op de Malpie in. Eens kijken of ik een van 470 klokjesgentianen kan vinden. Ik vraag me af of het gentiaanblaauwtje daarom niet naar Valkenswaard komt.

Politiek Café Valkenswaard

Comments are closed.

June 2019
S M T W T F S
« Apr    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30