Ondermijning

Is dat even schrikken! Brabant haalt de nationale televisiezender in een satirisch programma op zondagavond. Lubach zet ons Brabant in de schijnwerpers. De burgemeesters zullen er wel van gesmuld hebben. Ze krijgen de aandacht die ze gevraagd hebben. Maar moeten we met die aandacht wel erg blij zijn? Het onderwerp dat Lubach aan de orde stelt gaat over ondermijning. De criminele onderwereld vermengt zich met de brave bovenwereld. Dat zijn ernstige zaken, zeker gezien de komende verkiezingen voor de gemeenteraad. Hoe integer zijn we dan, is meteen de vraag? Hoe gaan we dat meten? Mogen en kunnen we elkaar de maat nemen? Hoe gaan politieke partijen met het onderwerp van ondermijning en integriteit om? Het is een moeilijk onderwerp voor alle partijen. Wettelijk is er niets geregeld dus ook niks af te dwingen. Burgemeesters doen een beroep op het gezonde verstand van de partijbesturen. Veel landelijke partijen vragen van hun kandidaat raadsleden een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Maar wat wil dat eigenlijk zeggen? Hoe betrouwbaar is zo’n verklaring? Als je geen strafblad hebt krijg je die verklaring. Maar dat wil niet zeggen dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd. Hoe goed wordt een aanvraag voor een politieke functie onderzocht? Kunnen politieke partijen wel voorkomen dat een van hun leden niet integer of strafbaar handelt? Perken we de vrijheid van ons kiesrecht dan niet in? Het zijn moeilijke vragen die om een antwoord vragen. Is het niet de gemeenteraad zelf die zijn leden moet aanspreken op hun gedrag? Maar kunnen zij die verantwoordelijkheid wel aan? Dat zien we in Valkenswaard nog niet gebeuren. Want doe je dat in het openbaar, in de beschermde omgeving van het presidium? Het onderwerp is heel complex. Moeilijk voor de kiezer, moeilijk voor degene die gekozen wil worden. Hun gedrag immers bepaalt voor lange tijd het vertrouwen dat de kiezer in de politiek heeft. Dat geldt zowel op landelijk als lokaal niveau. Als onze vertegenwoordigers in de gemeenteraad een afspiegeling zijn van onze samenleving dan wordt het moeilijk elkaar de maat te nemen. Toch willen burgemeesters en inwoners van een stad of dorp dat de gemeenteraad verschoond blijft van vermenging van boven en onderwereld. Een goed streven maar in onze huidige tijd zal dat een hele opgave zijn. We moeten daarom als bestuurders van politieke partijen, maar zeker ook als kiezers, eens goed kijken naar al die kandidaat-raadsleden. Als kiezer heb je immers ook een verantwoordelijkheid. Een burgmeester kan wel roepen naar Den Haag, maar kan dat niet zonder dat zijn inwoners hem steunen. Steeds als we de krant openslaan kunnen we lezen dat niet integer of strafbaar handelen iets is dat in ieder mens kan zitten. Iedere kiezer, ieder bestuurder van een politieke partij, ieder gemeenteraadslid maar ook iedere ambtenaar en burgermeester kan een moment van zwakte hebben. Zwakte voor de macht en het geld. Het eigenbelang dus. Dat moeten we proberen te voorkomen door elkaar scherp te houden. Drempels op te werpen, hoe klein die ook zijn. Het is wat eenvoudig om te zeggen dat je de noodkreet van de burgemeesters als lokale politieke partij niet herkend. Het ons-kent-ons-gevoel is niet alleen een sterk maar ook een zwak punt. Daar zijn in onze omgeving voorbeelden genoeg van. Ondermijning is een gevaar en wie dat niet ziet is misschien wel het eerste slachtoffer. Laten we daarom beginnen met het vrijwillig aanvragen van een VOG door ieder kandidaat-raadslid. Als teken dat hij de strijd tegen ondermijning wil aangaan. Samen met zijn ambtseed moet dat de eerste stap zijn. Lubach is er in ieder geval in geslaagd het onderwerp op een ludieke manier onder de aandacht te brengen. Het is aan de kiezer en de politieke partijen om te beslissen hoe we daar mee omgaan.

Comments are closed.

Politieke Café’s

debatochtenden in de foyer van de Hofnar:
24-02-2018:Debat met acht fracties gemeenteraad.
18-03-2018:Live debat in Carolus

October 2018
S M T W T F S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031