Is het einde van Valkenswaard in zicht?

Aangezien het dezer dagen in de lokale media veel over de aanstaande verkiezingen van de Gemeenteraad gaat, lijkt het ons verfrissend om het eens even ergens anders over te hebben. De gemeentelijke herindelingen. Op 1 januari 2018 bestond Nederland uit precies 380 gemeenten. Dat zijn er zo’n 60 minder dan pakweg 10 jaar geleden en de komende jaren zullen dat er alleen maar nóg minder worden. Als u het nieuws een beetje gevolgd heeft dan weet u vast dat de gemeente Nuenen gaat verdwijnen en gaat vallen onder de gemeente Eindhoven. Nuenen is daar bepaald niet blij mee en heeft het jaren proberen tegen te houden. Maar ze hadden uiteindelijk geen andere keus dan zich hierbij neer te leggen. Zou dat met Valkenswaard ook zomaar kunnen gebeuren? Natuurlijk kan dat. Het is ook allang niet meer ondenkbaar dát dat gaat gebeuren. De vraag is eerder wanneer en hoe. Valkenswaard bij Eindhoven? Valkenswaard samen met de A2 gemeenten?  Valkenswaard bij Bergeijk? Of komt er straks één grote gemeente genaamd “De Kempen”? Veel mensen vinden gemeentelijke herindeling een slecht idee. Ze zijn bang dat Valkenswaard zijn eigen identiteit kwijtraakt. Dat Valkenswaard als onderdeel van zo’n grootschalige gemeente zijn herkenbaarheid en betrokkenheid bij de inwoners verliest. En hoe hoog worden de lasten voor inwoners als men mee mag gaan betalen aan een regionaal bestuur en dito voorzieningen zoals bijvoorbeeld Eindhoven Airport? Allemaal begrijpelijke en legitieme zorgen. Daar tegenover staat natuurlijk dat een grotere gemeente meer daad- en slagkracht zal hebben met meer en betere kennis. Snellere besluitvorming en consensus in complexe dossiers op bijvoorbeeld het gebied van infrastructuur. Gemeenteraden kunnen wijk- en deelraden worden en het overkoepelend bestuur van zo’n grote nieuwe gemeente kan dan bestaan uit vakkundige professionals die weten waar ze over praten en die ‘gewoon’ in dienst zijn van de overheid. Raadsleden die dit verantwoordelijke werk niet naast hun dagelijkse baan, gezin en hobby’s hoeven te doen. Want dat is bijna ondoenlijk en, laten we eerlijk zijn, voor veel gemeenteraadsleden ook niet op de juiste manier in te vullen gezien de enorme kennis over elk onderwerp die je moet hebben en de stapels leesvoer die wekelijks worden aangevoerd. Niks ten nadele van de inzet en het enthousiasme van deze mensen, want die moet er wel zijn wil je hieraan beginnen. Wij zijn erg benieuwd naar de Gemeenteraadsverkiezingen van 2022, als die nog komen tenminste……..of naar die van 2026. Nee, zo’n vaart zal het vast niet lopen want bestuurlijke vernieuwing en politieke hervormingen hebben doorgaans heel wat voeten in de aarde. En dus kunnen we ons in Valkenswaard het komende decennium waarschijnlijk nog gewoon druk maken om de Gemeenteraadsverkiezingen, om de poppetjes en de knikkers. Hè, gelukkig maar, want wat zouden wij anders allemaal moeten doen met onze vrije tijd?

De leden van het Politiek Café Valkenswaard.

Comments are closed.

July 2019
S M T W T F S
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031