Heel gewoon?

De laatste weken heeft de politiek zich weer eens actief gebogen over “De Boodschappenmand”. Dit is, voor degenen die dat mogelijk niet weten, een andere naam voor de voedselbank in Valkenswaard. Een vrijwilligersorganisatie die er voor zorgt dat ongeveer 150 gezinnen iedere week een voedselpakket krijgen. De laatste jaren hebben hun activiteiten zich wat meer uitgebreid. Ook gebruiksgoederen, waaronder kleding, worden via deze organisatie verstrekt. Veel Valkenswaardse inwoners vinden de weg naar het oude schoolgebouw aan de Barentzstraat om daar hun overtollige goederen af te geven. De kosten die er gemaakt worden om dit soort activiteiten te kunnen blijven doen worden betaald uit sponsoring en subsidie. Nu is deze locatie enkele jaren geleden afgekeurd door de veiligheidsregio. Maanden geleden heeft de wethouder een voorstel gedaan om de voedselbank onder te brengen in de leegstaande jongerensoos aan de Kerkhofstraat. Een verbouwing van 400.000 euro was daarvoor noodzakelijk. De gemeenteraad ging niet akkoord en er moest een andere oplossing gezocht worden. Die andere oplossing laat wel heel lang op zich wachten. De gemeente berekende dat een oplossing misschien wel 100.000 euro zou gaan kosten. Ook dat was geen goed idee. Een deel van onze nieuwe gemeenteraad heeft nu wat tijd gekocht. Ze willen dat de verantwoordelijk wethouder er voor zorgt dat er een nieuwe locatie komt en dat de veiligheidsregio het gebruik van het huidige gebouw na 1 augustus toestaat. Enkele partijen in de gemeenteraad willen niet langer dat de voedselbank ook gebruiksgoederen verstrekt. De huidige locatie is ook nog een plaats waarop we veel huizen zouden kunnen bouwen en die dus de gemeente veel geld kan opleveren.  Dus eigenlijk veel te duur. Sommige raadsleden zijn van mening dat we het geld voor de voedselbank beter kunnen steken in armoedebeleid. Maar al die kreten en goed bedoelde opmerkingen en moties gaan voorbij aan iets wat we allemaal heel gewoon zijn gaan vinden. Een voedselbank. Het  beleid van de afgelopen jaren heeft er voor gezorgd dat een groep inwoners zich zorgen maakt over de minst bedeelden in ons dorp. Inwoners die op een of andere manier aangewezen zijn op het krijgen van voedsel dat door supermarkten wordt weggegooid. Kleding krijgen die door andere inwoners wordt afgedankt. Het blijkt dat een klein groepje gedreven inwoners meer voor elkaar kan krijgen dan een gehele gemeentelijke organisatie aangestuurd door een gemeenteraad. In die gemeenteraad praten we met afstand over de voedselbank. Het is heel gewoon. Iedere stad en dorp heeft er een. Maar beste politici het is niet gewoon. In een van de rijkste landen van de wereld moeten medeburgers blij zijn dat ze een fatsoenlijk voedselpakket krijgen? Niet georganiseerd door de verantwoordelijke politici maar door betrokken burgers. Net als zoveel andere vrijwilligersorganisaties zijn de vrijwilligers van de voedselbank in een gat gesprongen dat door politiek beleid is ontstaan. Het voortbestaan van onder andere een vrijwilligersorganisatie als de voedselbank geeft aan dat politici hun zaken niet op orde hebben. Is het daarom niet een plicht van iedere politicus om dit soort organisaties overbodig te maken. Geen discussie over wie, wat en waarom zoals een enkele fractie in de raad deed. Nee, wij hopen dat we dat nog eens mee mogen maken dat  inwoners niet iedere week een kratje eten mogen gaan halen maar dat gewoon kunnen kopen omdat ze voldoende gesteund worden door onze overheid.

 

Comments are closed.

July 2019
S M T W T F S
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031