De muziektempel

Er is reuring in het dorp. Een aantal bekende Valkenswaardenaren heeft zich verenigd in een stichting die tot doel heeft om een kiosk op de Markt te bouwen. Verschillende mensen zijn gevraagd een ontwerp te maken voor dit muziekpodium. Uit de inzenders werd een ontwerp gekozen. Tijdens een goed bezochte bijeenkomst werden de plannen en het ontwerp wereldkundig gemaakt. Iedereen in de zaal was enthousiast. Eindelijk komt er weer een kiosk op de Markt. De Markt die in de afgelopen jaren is omgebouwd tot evenemententerrein. Een vlakte waar de bevolking zijn feesten kan houden. Zo kan er iedere week de beste weekmarkt van Brabant staan; meerdere keren per jaar de kermis; de kerststal; het treffen voor oldtimers en motoren; de wagens van het Bloemencorso; diverse muziekevenementen en ook de opening van het nieuwe theaterseizoen. Een vlakte waar geen hindernissen op staan en die multifunctioneel is. In de winter de ijsbaan en in de zomer terrassen. Maar nu komt er een kiosk. Iedere organisator wil dat die nieuwe kiosk zijn evenement niet in de weg staat. Dus veel bedenkingen. Niet alleen wat de plaats betreft. In het dorp wordt veel gesproken over onder andere de kosten van dit project. “Wat gaat de gemeente, de inwoners dus, bijbetalen” hoor je regelmatig vragen. “Willen we wel een kiosk op de Markt?”, maar sterker is de vraag wat we met een kiosk gaan doen. Wie gaat er op spelen? Wordt de kiosk net zoveel gebruikt als de kiosk in Borkel of Waalre? Is de hunkering naar een kiosk een hunkering naar een vervlogen verleden? Een prachtige kiosk op het plein voor de kunstkeuken bouwen is ook jammer van het zicht op het oude raadhuis. Bij de fonteinen belemmert de kiosk het zicht op de prachtige Sint Nicolaaskerk. De gebruikers van de Markt moeten ruimte inleveren voor iets waar ze zelf geen behoefte aan hebben. Maar het lijkt of de kracht van de communicatie van een kleine groep bekende Valkenswaardenaren de mening van de zwijgende meerderheid overtreft. Veel inwoners hebben helemaal geen behoefte aan een kiosk op de Markt. Veel inwoners vinden de Statie een veel betere plaats. Daarbij komt dat een kiosk heel veel ruimte vraagt, die er eigenlijk niet is. Misschien zouden we aan de hand van het gekozen ontwerp, de geraamde kosten en de mogelijke plaats eens een volksraadpleging kunnen houden. Daarbij zou dan meteen aangegeven kunnen worden welke vereniging of groep van de kiosk gebruik gaat maken. Gewoon om te voorkomen dat we weer iets opzetten wat een kleine groep mensen wil terwijl een grote groep mensen daar geen behoefte aan heeft. O ja en misschien is een onderzoek naar de behoefte van een kiosk bij verenigingen ook een goed idee. Als uit de volksraadpleging blijkt dat de meerderheid het wil, dan snel aan de slag en bouwen.

Comments are closed.

July 2019
S M T W T F S
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031