Mag ik blijven

Stel je eens voor. Na een lange tijd van studeren en stage lopen heb je eindelijk een leuke baan gevonden. Een baan die bij je past en die je heel graag doet. Een baan waarvoor je alles wilt geven en die alles van je vraagt. Een zogenaamde 24 / 7 baan. Het is een kantoorbaan die wordt afgewisseld door veel veldwerk. Je ontmoet heel interessante mensen en wordt vaak uitgenodigd voor feestjes en openingen. Een baan waarbij je steeds in de kijker staat en mensen over je oordelen. Je doet je best maar weet ook dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken. Soms kom je bij vrolijke gebeurtenissen en soms bij hele droevige. Niemand vraagt aan je hoe je je daarbij voelt. Of je dat aankunt. Nee, je moet het gewoon doen want het wordt van je verwacht en het hoort erbij. Soms voel je je eenzaam, het andere moment gesteund. Met veel verve vertel je iedereen waar je werkt en vooral in wat voor een prachtig dorp je mag werken. Je bent trots op wat je doet. Je maakt vrienden in het dorp en ook vijanden. Wat je zegt wordt door iedereen op een schaaltje gewogen. Iedereen heeft er een mening over. Wat je doet, maar ook wat je niet doet wordt kritische beoordeeld. Je manoeuvreert tussen obstakels en klippen door. Soms gaat het goed, soms heb je een kleine aanvaring. Je wilt graag laten zien wat je kunt, maar je werkt achter de schermen. Je signaleert, je adviseert, je masseert en probeert mensen voor je te winnen. Als het goed gaat krijgt iemand anders de schouderklop en kun je niet eens zeggen dat jij dat allemaal hebt voorbereid. Als je je teveel profileert werk je aan je carrière. Profileer je je niet dan ben een dooie. Neem je strenge beslissingen dan loop je het risico dat de rechter er iets van gaat vinden. Neem je geen beslissing dan gebeurt er hetzelfde. Goed doen is moeilijk. Toch wil je blijven. Je voelt je thuis in je werk en in de gemeenschap waar je woont. Werknemers in Nederland hebben een arbeidsovereenkomst. Jij hebt die ook maar die is maar voor 6 jaar. Iedere zes jaar moet een groep mensen zijn oordeel geven. Een gekozen groep mensen die gaat bepalen of je mag blijven. Het werk mag blijven doen dat je zo leuk vindt. Iedere zes jaar gesprekken en spannende tijden. Heb ik iemand niet te hard aangepakt en zou hij me weg willen hebben? Word ik afgerekend op problemen van de afgelopen zes jaar? Heb ik mijn best wel genoeg gedaan? Is iedereen tevreden? Om gek van te worden. Iedere zes jaar die onzekerheid. De afhankelijkheid van een groep gekozen mensen die iets van je vinden. Hoe zou jij het vinden? Moeilijk hoor. Maar wat als straks 30.000 mensen zich er mee mogen gaan bemoeien? Als zij gaan kiezen wie die prachtige baan krijgt? Iedere zes jaar. Mag je dat een mens aandoen? Nee jij mag geen handtekeningenactie starten om jouw werk te behouden. Jij moet stil afwachten wat een gekozen groep mensen van je vindt. Wachten, zweten en hopen. We voelen met je mee.

Comments are closed.

July 2019
S M T W T F S
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031