Samenwerken hoe zit dat?

Al jaren werkt Valkenswaard samen met de gemeente Cranendonck en Heeze-Leende. Met deze twee prachtige buurgemeenten vormen we de A2- samenwerking, een prima naamgeving zal later blijken. Toen de provincie enkele jaren geleden, op aandringen van de rijksoverheid, wilde overgaan tot fuseren van gemeenten, nam Valkenswaard een belangrijke stap: Samenwerken met de buren. In het verleden was Valkenswaard sterk gericht op de Kempen, maar nu koos ze voor een andere weg: Samenwerking met onze directe buren gelegen aan de overkant van die drukke A2. De één sterk aangewezen voor zijn voorzieningen op Geldrop en de andere op Weert. Kortom, wat is eigenlijk de gemene deler? In ieder geval een slechte busverbinding van Cranendonck naar Valkenswaard en terug.  Voordeel is wel dat als je samen 67.000 mensen groot bent, de provincie minder snel op de proppen komt met een voorstel tot fusie. De gevolgen waren echter groot: Personeel werd overgeheveld en er werd vanaf dat moment decentraal gewerkt. De post voor de gemeente Valkenswaard, verlaat de eigen postkamer om via een omweg, namelijk de postkamer van Cranendonck, vervolgens weer op het eigen honk terug te komen. Samenwerken dient te leiden tot besparing maar lijkt het vervolgens niet te doen. Zo wordt een raadsvoorstel in Valkenswaard aangenomen om een ambtenaar te benoemen voor toezicht in het sociaal domein. Een ambtenaar die moet kijken of het geld dat de gemeente uitgeeft voor zorg, ook door de leveranciers geleverd wordt. Op zich een goede zaak. Maar wat blijkt nu?. De ambtenaar zou worden aangesteld in A2-verband. Echter Heeze-Leende en Cranendonck zien het niet zitten en doen niet mee met als gevolg dat Valkenswaard het geheel uitstelt en een speciale commissie vragen stelt. Er zijn immers grote kosten mee gemoeid, lees een riante salariëring. De betreffende ambtenaar moet in staat worden geacht om de accountantsverklaring van de zorgleveranciers te controleren. Als de  buren dan toch niet mee willen werken en de kosten voor Valkenswaard alleen veel te hoog worden, is het wellicht verstandig deze ambtenaar niet aan te stellen. Dit levert bovendien een, voor Valkenswaard, zeer nuttige besparing op. Een reden voor ons als Politiek Café om eens nader op deze ‘samenwerking’ in te zoemen en wat blijkt? De trend is om op verschillende onderwerpen gewoon het eigen pad te volgen en vooral níet samen te werken!  Iedere gemeente heeft haar eigen WMO-verordening, haar eigen adviesraden, haar eigen beleidsambtenaren en oh ja,  huisvuil regelen we liever met Eindhoven en Geldrop en niet in A2 verband. Ooit is deze keuze gemaakt maar met welk doel? Samenwerken? Een blok vormen? Kostenbesparing? Liggen onze roots niet meer aan deze kant van de autosnelweg? Bij Bergeijk of Veldhoven? Daar waar wij als inwoners van Valkenswaard ons verzorgingsgebied hebben? Misschien eens goed om zaken te heroverwegen en toch goede buren te blijven. Een voorspoedig 2019.

Comments are closed.

May 2020
S M T W T F S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

politiekcafevalkenswaard

@gmail.com